38minggu

saya nak tnya, macam mna tanda bersalin korang?.. mcm sya smpai sekarang takda tanda2 apa lagi.. tp start harini baby kerap mngeras, kdg sat sakit, sat tak sakit.. sapa yg tau, jom la kongsi pengalaman ..

13 Balas

Saya trun lendir+darah..tapi xsakit..cuma perut kerap mengeras je. Bila smpai hosp rupanya da 5 cm buka..terus masuk labor room..pun sbnrnya sy masih xrasa sakit..tp lepas masuk drip baru rasa contraction yg trus kuat tu..tp sbb dua2 anak saya memang progress bukaan tu cepat dalam sejam lbih dah fully dialated (10cm) n ready to push..harap yg no 3 pun mcm tu jga xsakit lama2..btw tips msa meneran utk ibu baru jangan angkat punggung nanti tkoyak teruk tapi kna cpt2 curi nafas spya proses meneran tu xamik masa yg tlalu lama n buat ibu penat nanti..

5y ago

Alhamdulillah murahnya sis bersalin Semoga sya pun macam sis juga

Sy pun baby pertama keluar 38mnggu. Awal 2mnggu dri due, tanda sebelum tu skit2 pnggang tkleh tidur lena bangun pagi keluar tnda darah then terus pergi hspital check bukaan dah 2cm trus warded. Contraction tkde pg tu tp petang ada setiap 10 minit, 5minit, makin lama makin kerap. Kena sentiasa tahu contraction tu kerap mcm mana. Alhamdulillah malam dh bukak 7cm trus ke lr dan selamat lahirkan seorang putera 🤗

5y ago

Semoga awak juga dipermudahkan ye. Berzikir berdoa banyak sepanjang kena warded tu, banyakkan berjalan biar cepat bukaan tu hehe

Masa baby first x dak tanda2 smpai laa due n Dr just bgi ubat je.. second baby.. baby mengeras dari 12 tangah Hari n kejap2 je n smpai ptg stay sakit n smpai dh magrib stay sakit n dh xleh tahan n refer ke hospital Dr kata dh bukak 3cm n alhamdulillah at 11pm belih mcm tu dh lahir.. baby ke tiga ni taktau la mcm mna.. doa2 Kan Saya ye..

setiap org lain2 tanda nya...kalu rasa keras yg kerap pun dah boleh gi hosptl.. wlapun da cukup minggu...mcm saya tiada tanda ...cukup last checkup terus masok wad sbb dah buka 4cm dan kerap keras2 perot...then doct akan pecahkn sendri air ketumban kita...moga mommy2 dan baby selamat hendaknya....😘

5y ago

#doktor akan cek laluan berapa cm biasanya 9-10cm ok dah

saya keluar lendir coklat.rasa mcm nak dtg bln.jam1 pagi cek 1cm.jam2 pagi pecah air ketuban.belum rasa sakit lagi.jam4.30 pagi rasa sakit kuat tpi msh boleh tidur.jam 6.30pg saya bangun cek dah 6cm.jam8.30pg 10cm sakit dah kerap dan berganda sakitnya memang dah x tahan mcm nak berak😅 tup...tup...baby keluar.😍

5y ago

Aamiin...😊

1st baby keluar darah, sy sempat jln ikea lps keluar tanda tu hahaha. 2nd baby takde tanda, rs contraction dulu. Rs dia beserta sakit pinggang. Lps tu baru turun darah, n baby nk keluar sgt2 terus pecah ketuban kat atas katil wad. 😑

Mcm saya haritu semua ok je. Perut mmg kerap mengeras tp mlm je especially bila beralih posisi tidur. Plan czer on 38w4d. Tup-tup @37w5d air ketuban pecah. Kelam kabut pegi hospital. Terus emergency czer 😄

5y ago

Dr mmg plan utk czer sbb baby ivf

Saya dah 39 weeks tp takde tanda apa2. Cuma sakit pinggang, celah kelengkang & perut mengeras. Itu pun kadang2 and bila malam masa tido. Siang saya okay boleh berjalan raya 😂

Masa mngeras tu baby still bergerak tak sis? Skrg saya 37 weeks 4 days tp harini ada rsa mnyucuk2 bhgian ari2 masa bby bgerak tu. Ngilu cmtu rsa. Tu slh 1 tnda juga ke sis?

sy waktu baby first tade tanda apa² pon sis, cuma satu mlm tu sy tak boleh tido ngereng kiri kanan tonggang terbalik pon tk leyh tido last² p hospital udah nk bersalin

5y ago

masa tu sis dah brpa week? Saya skrg pn xboleh nk tdo.pusing kanan prut keras, pusing kiri perut keras. Prut Kna bntal golek pn rsa sakit kdg tu. Baring terlentang ssak nfas pulak. Lusa bru nk msuk 38 week