alahan..

Saya nak tanye sampai berapa bulan ya alahan akan hilang? Sy dh 10 minggu alahan makan nasi & minum air pn muntah.. lenguh kaki peha betis.. rasa xlarat sangat.. asyik terbaring je.. rasa penat je.. mcm mna nk kawal alahan ni ya??

20 Balas

Sama la sis. Sy pun 10 minggu jugak ni. Alahan sy masih ada tapi beransur hilang. Cara saya kawal : Alert time berapa selalu akn muntah. Mcm sy subuh2 mmg akn meloya dan muntah. So kita boleh prepare air msam2 utk hilangkan loya atau vicks/ minyak cap kapak bau2 Make sure jgn

4y ago

*Make sure jgn skip breakfast

Sy dah masuk 10w. Masih alahan teruk. Alahan dari 5w. Masuk emergency. Doc bagi mcm2 jenis ubat. Susu, nasi, apa2 makanan mmg xde selera skg. Sy pun xpasti bila alahan sy nak berhenti. Makan je muntah. Xmakan pun muntah. Penat. Kerja asyik mc. Sedih. Ada yg xmemahami

Tak dpt nk pastikan sis bila akan berakhir alahan seseorang. Ada yg masuk 2nd trimester dh ok. Ada yg sampai nk bersalin pun masih lg alahan, muntah2..sabar ya sis. Kita sama merasai & melaluinya. Insya allah kita bentuk aura positif, aura baby pun akan positif juga

4y ago

Alhamdulillah. Doakan saya, saya masih alahan

Sy kna alah seminggu je...ganti mkn roti ngn buah epal mnum susu...skrg susu plak xbleh bau...nk mnum susu bau mcm basi...sdgkn sy nie mmg suka mnum susu dri kecik smpai skrg...msuk 13mggu xbleh bau susu...tu yg pelik...

4y ago

Sy hari tu makan roti xboleh.. jadi angin.. susu plk memang xboleh telan.. baru minum susu terus muntah.. dh naik 5 bulan ke atas baru boleh minum susu.. roti kadang tu makan angin jgak.. kadang x jadi angin

Takde cara lain melainkan byk rehat. Penat je rehat kejap duduk. Masa sy awl preggy sy ganti puasa. Penat giler, tp sy buat sikit2, slow2. Penat sy duduk kejap. Mmg byk duduk, dah ok sambung blk.

sy mula 10w sampai la skarang 23w masih ade alahan.. bertabah la mommy.. huuhuuu.. depends org depends kndungan juga.. lain org lain.. lain pregnancy pn lain ragam.. 🤗💕

Alahan sya hilang selepas kndungn msuk 5bulan...tpi kna mkn sikit roti ataupun biskut Dan minum susu atau air lemon agar x kna gstrik smsa hamil...

Depends pd diri kita cmne. Mcm sy ank first dlu alahan dlm seminggu je. Ni ank kedua alahan lbh 2 bulan.

Bergantung atas diri masing2 sis..saya sampai 4 bulan.. Masuk wad pun ad sbb air kering dlm badan..

Ikut org sis... Ade tu first trimester je alahan... Ade tu smpai beranak pun ada alahan