BILA PERLU SCAN…??

saya nak tanya…pada minggu keberapa yang terbaik untuk buat 1st scan yaa..sbb ada yang kata 6weeks pon dh boleh nampak janin & heart beat…sila kongsikan pengalaman bersama saya ya..terima kasih..🙏🏼😇😍#bantusharing #pleasehelp ##ingintahu #ttcjourney

19 Balas

plg bagus 8 weeks. sbb mmg konfem nmpk. 6 weeks ade org boleh nmpk ade org tak. buat masa skrg kurgkn kerja berat, potong manis mkn time weekend je, bykkn minum air kosong, makan folic acid jarakkan dgn susu kafein coklat 2 jam sebelum atau selepas. n bykkn mkn mknn yg bantu naikkan hb. boleh google mknn ape yg naikkn hb. sy skrg preggy 7w+ utk 2nd baby pun x scan lg wpun masa baby 1st, sy scan nmpk kantung n heartbeat masa 7w. masa sy scan 6w nmpk rahim menebal je.

6mo ago

period jenis x regular ke puan?

Buat detail scan pada 20weeks sis.. Time tu dah boleh tngk semua organ2 baby sama ada normal atau x, dpt tentukan jantina, dpt tahu sekiranya ada kelainan upaya pada baby & masalah2 lain kalau ada. Kt tempat sy ni hr tu buat detail scan rm99.. Pastu dlm 28-30weeks boleh buat 5D scan pulak.. Boleh nampak muka baby jelas..

skrg mase sy 2nd baby, mula2 scan 5w doc npak ade kantung. mase 6w sy dtg balik doc npak ade beat dah. kalini mmg sy kerap scan mgkin sbb sy jd paranoid, sblum ni pernah ade history baby meninggal dlm perut mase 22w. So skrg ni doc sruh dtg balik on 8w ke atas untk buat dating scan (book tarikh nk bukak buku pink).

6mo ago

oh ye ke... salam takziah ya sis. Semoga baby dalam kandungan sis yang sekarang sihat sehingga dia dilahirkan. Moga Allah permudahkan semua urusan

Sy ttc 2 tahun, first scan 6w hanya nampak kantung. Terus down giler. Scan semula 8w baru nampak clear. Kesimpulan xyah awal2 sgt pun takpe 😅. 18w plak scan utk insurans baby, dh boleh tahu gender. Tp recommended 20w ke atas la bru scan gender. Time tu pn dah boleh buat details scan kalau nak.

biasa scan utk pertama kali lebih elok 9weeks- 12 weeks ( utk tgk janin & heart beat ) kali kedua utk 3D scan detail pada 20 weeks - 24 weeks ( utk tgk keadaan baby fizikal ), last scan utk 5D mase 28 weeks nty ( bole tgk muka baby & keseluruhannya )

Nasihat sy, jgn scan terlalu awl. Sbb blh buat overthink.. sy ttc 5tahun, excited pny pasal 4week g scan.. xnmpk apa. Mula down xpasal2..bila 8week mcm tu baru nmpk..

Kalau ikut kata doc masa saya preggy dulu. untuk scan dan tahu gender nie sebaiknya masa 21w.. Kekadang ada jgk scan awal x berapa jelas gender dye.. Ada yg jelas. tengok rezeki.masing2

7mo ago

Untuk gender lain awak. Yang ni untuk first scan. Doktor sarankan 8 minggu ke atas untuk buat first scan.

kalau sy tggu 11 week br pergi scan...lps tu blh trs buka buku...xbyk kali kerja..kdg scan awl ni xnmpk lg...nanti kena repeat scan pula..

Mcm sy 8w trus g scan swasta sbb nk tau bpe week dh.. Sbb sy 2 bulan delay period x sangka lak ade baby dlm perut

Sy scan masa kandungan 6 weeks 1 day, dah nampak kantung dan yolk sac dan juga heartbeat. Alhamdulillah 😊