minum air gula (tak ada kencing manis pun)

saya nak tanya saya xdak kencing manis dgan drh tggi tapi doktr suruh minum air gula(mak ayah tak ada kencing manis) lps sya minum air gula dlm seminggu doktr call kata saya ada kencing manis sebelum ni saya tak ada kencing manis pun normal untuk ibu mengandung... #saya susah hati tak tahu nak buat apa😔😔

4 Balas

Kita sama, xde faktor risiko. Ank 1st 2009 ms tu MOGTT x wajib. Ank 2nd 2016 msh x wajib. Ank 3rd 2018 dh jd wajib 1x je minum. Tahun lepas ank 4th dh wjb MOGTT, buat 1x je. Alhamdulillah xpernah ada GDM. Buat je bl doktor mintak buat. Pengalaman sy, pd trimester ke3 lah doktor suruh buat. Kalau ms bukak buku sis BMI lebih dr normal, 2x kena buat MOGTT walaupun xde risiko keturunan. Ada dlm buku pink Kkia tu tulis.