Keputihan berwarna coklat

Saya nak tanya normal ke kalau keluar cecair berwarna coklat..saya 5 week & belum jumpa doc lg..1st experience mengandung?Mohon pencerahan..saya bimbang..

9 Balas

Kalau tanya saya, saya akan kata normal 😂 sebab dari 5w sampai 3 minggu berikutnya, cecair coklat/pinkish tiap2 hari keluar. Susah hati saya dibuatnya 😔 penat badan, penat fikiran dok berfikir tak sudah 😂 Bayangkan saya beli UPT tu satu kotak. Tiap2 hari saya test 😂 (menggelabah walaupun dah anak kedua) saya refer doc untuk scan dan tanya kerisauan saya, doc cakap tu normal (sebab anak first saya tak pernah keluar macam tu) tapi kena cepat2 ke hospital kalau darah yang keluar berketul2. Alhamdulillah, sekarang saya dah 30w 🙂✌🏻

2y ago

sama saya sis .kdg² bila rasa xselesa Ka bawah duk check je takut keluar darah ..sebb pnh keluar lendir coklat.. kepala duk pikir bukan ² org cakap jgn duk pikir bukan² nti effect baby.. tapi risau sebb anak 1st

Based on experience saya yg pernah spotting on 35 weeks, doktor pernah nasihat saya yg any spotting, warna kecoklatan yg keluar sepanjang kehamilan tu tak normal. Kalau ada kecoklatan, kena segera ke hospital supaya doktor dapat periksa.

Sy pun baru dpt ubt kuatkan rahim, sbb cecair coklat tu juge. Doktor kata kemungkinan tu tanda awal Period atau rahim tak kuat lagi. Terus doktor bg MC 3 hari

Sis baik g chek dokter. Takut sy dulu pon macam tuu biar lama jgk baru g doktor last2 hmmm Allah syg kan dia . 😢

Refer doctor..nt doctor suggest cmne..mcm sy dpt ubat kuatkan rahim..20/7 ni bru nk pi scan lg

Refer doc.. kadang2 spotinng.. tp kalu dh kuar bnyak darah tu bahaya

Better refer hospital. Sy pernah kluar cecair coklat. At last gugur.

Refer hospital

Refer doktor