cirit birit

Saya nak tanya mommy semua, anak saya cirit birit dah 2 minggu dah pergi klinik hospital tapi dorang bagi air garam saja dan ubat cirit tapi tetap tak hilang. Ada sesiapa yg pernah alami anak cirit birit??

1 Balas

Dah 2 minggu macam tu juga ya? Anak umur berapa ni? Kalau dh mkn solid, boleh cuba bagi makan BRAT. Banana Rice Apple Toast. Cuba mana2 yg sesuai. Anak saya sesuai banana. Sebab anak saya tak gemar roti, jadi saya bagi Biskut cracker. Sesuai dgn anak. Bg makan tu dgn susu (anak minum susu ibu) serta air kosong secukupnya. Anak saya dh lah tak suka air garam ORS, Smecta bagai yg doktor recommend, so, BRAT dan air kosong secukupnya yg saya buat. Pastikan anak tak dehidrasi. Jika tak OK juga, terus jumpa doktor. Kalau ada tanda dehidrasi, terus bawa hospital.