baby 3 bulan cirit birit

normal tak baby sya cirit birit , dah 5 hari . . bawa ke klinik doktor dah bagi ubat air garam tpi msh lgi cirit . . sya mau share gmbr tapi nanti yg lain tak selesa . #pleasehelp #ingintahu #firstmom

3 Balas

kalau anak cirit birit kena bwk hospital. mcm anak sy cirit birit sehari lebih 10x. hari ke 3 masih cirit lgi sy bwh hspital tros sy tk bwk klinik sbb buang masa je. pergi hspital doc admit ambil darah xray dgn sample najis dpt keputusan esok tu anak sy positive rotavirus. sebelom keluar keputusan anak sy kena on antibiotik.. bila da dpt tau rotavirus kena masuk isolate kat nicu smpai sy tk bole teman. doc akan on antibioric dan air garam melalui drip. xray darah smua ok. 3 hri anak kena admit. lepas discharge anak still crit tp makin hri makin kurang la dia berak tu. hampir 10 hri jgk bru dia btol2 sembuh. sbb tu baby kena pegi hspital kalau cirit birit melebihi hri. tgok jgk cirit birit sehari berapa kali dia berak.

bawa baby jumpa doc lg. mcm sy,bila anak demam atau cirit birit sy bawa jumpa doc. kalau dlm 4-5 hari masih lg belum sembuh,sy akan bawa lg jumpa doc. nanti doc akan buat keputusan utk masuk wad kalau ibu risau. cirit birit ni bahaya jika berpanjangan. takut dehidrasi,lebih² lg jika baby tak nak @ kurang minum susu. anak sy 2 org pernah warded sbb cirit birit

anak fully bf atau minum susu formula?

1y ago

better puan bwk ank pergi klnik swasta pakar kanak2 yg berhampiran..jgn prgi klnik biasa..kemudian try tgk sm ada dsbbkn susu tu xsesuai dgn anak atau bagaimana..mcm ank sy dlu lahir prem.. ms dkt nicu doc bg susu formula khas tuk bby prem...tp dia tak boleh trima dan minum ..dia alami cirit birit nonstop dgn muntah...last2 susu bdn je yg sesuai tuk ank...