Khusus untuk antivaksin

Saya nak tanya kepada ibu2 yang antivaksin. Contoh kalau negara dapat vaksin untuk covid-19, korang vaksin tak anak2 korang? Tq

19 Balas

benda halal yg kita was2 dan ragu2 boleh jd haram jgk ye..ni lgkn pula kita xthu senarai kandungan dlm vaksin tu apa..ambil virus utk bunuh virus boost up sistem immune kita..terpulang lah masing2 kn..kerajaan xwajibkn pon..lgpon siapa yg ambil bkn 100% djamin selamat drp covid..itu sebagai langkah ikhtiar je..mcm kita pakai helmet naik moto..hanya boleh kurangkan risiko kecederaan yg parah bila blaku kemalangan...tp vaksin ni pon mcm cleanser muka kita,xsemua org sesuai.sesuai dgn kita,tp org lain guna boleh breakout pulak muka dia..xtry xthu,tp kena ambil risiko lah kn..bg sy,kalau frontliner ambil lah vaksin.kalau ibu mgandung,bf anak xperlulah ambil vaksin dulu..kanak2 xperlu lg sbb kerajaan kata 18tahun ke atas..dan ingatlah,setiap pyakit ada penawar kecuali mati...mohon doa semoga negara kita,keluarga kita selamat drp covid...tahun ni nk raya kt kampung..🥺🥺

Zaman dulu kita tak de medium yg kita boleh tahu info-ii mcm skrg ni . Zaman skrg kita dh dpt mcm-ii info psl vaksin . Sy bkn sorg antivaksin sy pon dulu vaksin je . Tp mungkin tidak untuk vaksin covid ni selagi tak ada vaksin yg sy rasa mmg dijamin selamat, terbukti keberkesanannya, kandungan dalam vaksin tu sendiri . Ramai yg tak tahu , even doc, nurse sndiri pon ada yg x amik vaksin . Vaksin just untuk boost immune bdn shj bkn penawar segala penyakit . Vaksin ni jgk still baru dn masih lg kita tak dpt tgk secara menyeluruh mcm mn hasil dia . Lgpon vaksin x wajib. Jd bergantung pd risiko sndiri klu kena apa-ii jangkitan . Kandungan utama dlm vaksin tu sndiri pon ada bhn yg syubhah . Jd klu sape yg rasa nk amik , silakan. Yg tak nk tak yah amik . Klu bergaduh pon sampai kiamat tak hbis jgk psl ni . Masing-ii ada pendapat sndiri .

kalau nk berdebat dgn antivaxxers ni takkan habis. they will stick with their on thoughts. kalau rasa kebergantungan pada Allah, kenapa naik kereta nak pakai seatbelt? dah ada seatbelt knp ada airbag? naik motor knp pkai helmet kalau dah smpai ajal mati jugak? tepuk dada tnya selera. i love my children. i will protect them whatever it takes. so klu korang nk kata halal x halal, ada org lg berilmu dari korang, ulama pn dpt vaksin. serahkn pada yg berilmu. korang tu ilmu google je. huh!

3y ago

kedepan hari nnt kita tau la bahaya ke x bahaya, sesungguhnya Allah lebih tau. tunggu dan lihat

Saya tak faham lansung golongan parents yang antivaksin ini sangat selfish.. Entah lebih arif daripada pakar.. Entah mana tau bab halal haram.. Kalau tidak fikir masa depan anak2 apa akan jadi??. Yang hairan lagi bila mana yang menentang vaksin, bila kena sakit teruk pada diri sendiri tahu pula pandai cari hospital.. Kenapa tak operate atau ubat diri sendiri je, tak gitu??

Kadang kala tak boleh pentingkan diri sendiri. Mungkin vaksin tu belum tahu keberkesanannya tapi kena fikir juga covid ni bukan boleh kena sorg je. Bila dah kena orang lain pun boleh berjangkit. Tak salah ikhtiar. Kalau vaksin tu tak halal kenapa pakar hal ehwal agama lepaskan vaksin tu. Bukan takat vaksin covid abis vaksin kat kk selalu tu. Boleh pula ambil kan

kalau vaksin untuk covid 19 untuk anak2 mmg sy xkan ambik..kalau vaksin selepas lahir mmg sy ambik..sy xambik vaksin covid tp xbermakna sy xvaksin anak2 sy sbb sy tgk anak2 yg xvaksin nie antibody diorang mmg xkuat..sy rasa xperlu jdi antivaksin kalau untuk kesihatan anak2..

wow baru nampak post ni...apa khabar korang yg dah vax?😃 selepas 2tahun post ni,skrg keputusan sy ialah..vaksin biasa utk baby bru lahir tu sy akan ambil.tapi tdk utk vaksin covid19. korang mcm mana pula? #bersikap baik & hormati ibubpa lain

Nak fikir halal haram, imam kat Mekah sana pon amik vaksin tau. Mufti pon tak larang. Dalam maqasid syariah, Islam cakap nyawa ni nombor satu utk kita pelihara so vaksin jelah satu family.

mintak maaf lerr...pandangan sy vaksin covid ni macam2 hal dah keluar..tunggu setahun dua lg tgok effect yg kena cucuk tu...

kl slmt tuk knak2 ikut je la cucuk..sy. xnk jd yg ibu egois korbnkn keselamatn ank..