BUKU PINK

Hi saya nak tanya kena pregnant berapa bulan baru boleh buka buku pink di KK ya ? And one more thing , kalau kita buka buku pink di KK nanti masa nak check jantina anak tu kena bayar berapa ya ? Kepada yang dah ada pengalaman boleh kongsi dengan saya tak ? Saya perlukan jawapan . Tq .#bantujawab #firstmom

15 Balas

Time tahu pregnant, terus je call KK area awak untuk book bukak buku pink. Nanti diaorang sendiri akan bagi tarikh dekat awak. Scan dekat KK time appointment takde kena bayar pun sis. Tapi bukan tiap tiap bulan kita scan. Selalunya KK akan scan time 10w, 20w, 28w dengan 36w sahaja. KK pun takde buat details scan, NT Scan tu semua. Tu semua kena pergi swasta. KK akan check tapi tak details. Macam KK saya 20w dia checkkan gender, then confirm balik gender dekat KK masa 28w.

2mo ago

Detail scan tersangat lah perlu. Details scan untuk check organ dalaman baby. Jantung dia, cukup ke tak 4 chamber, kindney cukup ke tak, rangka attach ke tak, ada cleft ke takde, jari cukup ke kurang ke lebih ke tak. Details scan adalah scan yang terpenting untuk buat masa pregnant. The best week js 21-22 weeks.

call je kk dlu. nti diorg akan setkan trikh. kat tmpat sy just byr rm1 je untuk mula2. pstu setiap kli checkup xperlu byr. sama je kot semua kk. scan kat kk xperlu byr. doc scan utk ukur2 size bby kejap je. nanti klu rasa x puas hti , boleh scan kat sonobee la yg murah setakat ni. gmbr pun clear.

Sy mula2 dpt tau pregnant sy pergi scan dkt swasta dulu utk cek ttg kandungan.lpstu g buka buku pink.org kata 3bln blh la g buka..utk scan baik g swasta sbb clear n kalau blh bt la detail scan utk tahu baby ada mslh@xde

biasa bukak buku sblom 12weeks. sis blh call kk berdekatan untk book appoinment bukak buku. scan jantina kk jarang buat, kalau bernasib baik je dpt la 😂. slalu org scan jantina dkt klinik swasta.

Nk tau juga betul ke skrg ni ada kk tak provide dah ubat2 time pregnant mcm obimin maltofer semua tu & kena beli kt farmasi? Sbb mcm pernag baca dlm ni dia kena g beli kt farmasi padahal fully check up kk

2mo ago

Kk sy xprnh provide ubt² mhal ni sis,klau nk mmg kena beli farmasi,KK sy cuma bagi yg KK punya je yg 4serangkai tu..

selalu 9w-12w boleh buka buku dah kk buat scan 11w / 18w /34@38w lain lain semua scan swasta tapi awk kena call kk dulu untuk book tarikh appoiment dkt kk buka buku free

klu bole sblum 12minggu usia kandungan. download apps supaya kita tau sikit info. klu cek kk free ja spnjg mgndung. mnta dr cekkn jntina klu baby tunjuk dlm scan tu.

sis try call klinik berdekataan utk book opp buka buku pink ..biasa kk xpyh byr klau kita scan ..melainkan sis scan dkt kk swasta

Kalau tmpt sy klinik Desa Damansara dia bagi tarikh. Sy buka buku masa dah 20w, masa lapor pregnant tu sy dlm 14-16w

saya baru je buka buku pink 12mnggu.tpi misi cakap kena buka buku pink sepatutnya kena mari buat bawah 10 mnggu