Bersalin swasta

Saya nak tanya kalau kita plan untuk bersalin kat swasta perlu ke buat checkup kat kk? sbb apa yg saya baca kena checkup kk lebih kurang 3kali. Saya bukak buku pink kat klinik swasta

3 Balas

Kalau awak nak bersalin swasta, boleh terus proceed dengan swasta. Tak perlu bukak buku di KK. Pengalaman saya, untuk first pregnancy saya memang bersalin di hospital swasta. Tapi buka buku KK juga sekadar untuk dapatkan pengalaman tu. So saya bukak buku di KK masa 11 weeks dan tutup buku KK masa 22 weeks seingat saya. Then terus proceed dengan hospital swasta sampai la saya bersalin. For next pregnancy, saya takkan buka buku di KK dah. Cukup la first experience tu. Hehe dari awal sampai bersalin memang akan proceed dengan hospital swasta je. Apa yang saya cuba sampai kan, kalau nak bersalin di hospital swasta tak wajib bukak buku di KK. Apa2 pun terpulang pada awak.

7mo ago

Baik. Terima kasih 😊

Saya fully check up & bersalin swasta. Tak perlu pun buka buku pink di kk, bagi saya bazir masa. Kesabaran kena tinggi plak tu kalau g kk ni. Tp boleh je kalau awak nk check kk sebab free tp bila bersalin swasta kena at least 3x check up dgn dorang or depends of their policies. Nk buat buku both pun boleh. Kalau saya buat 1 buku je malas nk pening2 sebab kerja. Takda masa nk check up 2 tempat sis

boleh je sis buka buku pink kt kk, tp beranak kt swasta. sbb mak dgn kwn sy buat mcm ni la.