saya nak tanya , due saya lagi 3 hari , tapi takda tanda mcm darah ke ape ke , nurse kata kalau 2 hb tk bersalin ikut tarikh due , hari hari kena pergi klinik sampai 11 untuk scan jantung baby , kalau 11hb tk bersalin jugak doctor bagi surat untuk admit hospital untuk induce , ni baby 1st , anyone ade pengalaman macamni tak , ada tak cara macam mana nak bukak jalan untuk baby keluar cepat 😅 saya taknak induce , induce sakit dr czer mak saya kata

8 Balas

Sebenarnya semua tu kuasa Allah swt 😊. Saya pun lahir kan anak yg sulung tahun lepas masa PKP dgn kaedah induce, tepat minggu ke 40 sbb gdm on diet. Sebelum tu dh buat semua aktiviti dh, naik turun tangga dari tingkat 5, petang2 exercise dgn gym ball lagi, bersama suami, tapi hampehh baby tak turun juga kat laluan. Tapi satu je yg pasti, semua exercise tu sgt membantu apabila kita nk prepare untuk bersalin. Dh induce nnt, lepas sejam rajinkan buat exercise squat tu, memang sgt membantu pembukaan. Jangan ikut sgt apa yg org lain ckp pasal sakit ke tak tu sbb lain org lain rasanya. Kalau tahu cara teknik pernafasan, normal or induce memang sangat2 mudah. Kalau czer uish perit nak jaga. Kena fikir long term nnt, induce masa tu je tahan sakit, kalau czer dh luka tak ok mau lama juga nak jaga. Tapi apa pun semoga dipermudahkan, keluar kot mana pun takpe asalkan baby sihat ❤️