saya nak tanya , due saya lagi 3 hari , tapi takda tanda mcm darah ke ape ke , nurse kata kalau 2 hb tk bersalin ikut tarikh due , hari hari kena pergi klinik sampai 11 untuk scan jantung baby , kalau 11hb tk bersalin jugak doctor bagi surat untuk admit hospital untuk induce , ni baby 1st , anyone ade pengalaman macamni tak , ada tak cara macam mana nak bukak jalan untuk baby keluar cepat 😅 saya taknak induce , induce sakit dr czer mak saya kata

8 Balas

Sebenarnya semua tu kuasa Allah swt 😊. Saya pun lahir kan anak yg sulung tahun lepas masa PKP dgn kaedah induce, tepat minggu ke 40 sbb gdm on diet. Sebelum tu dh buat semua aktiviti dh, naik turun tangga dari tingkat 5, petang2 exercise dgn gym ball lagi, bersama suami, tapi hampehh baby tak turun juga kat laluan. Tapi satu je yg pasti, semua exercise tu sgt membantu apabila kita nk prepare untuk bersalin. Dh induce nnt, lepas sejam rajinkan buat exercise squat tu, memang sgt membantu pembukaan. Jangan ikut sgt apa yg org lain ckp pasal sakit ke tak tu sbb lain org lain rasanya. Kalau tahu cara teknik pernafasan, normal or induce memang sangat2 mudah. Kalau czer uish perit nak jaga. Kena fikir long term nnt, induce masa tu je tahan sakit, kalau czer dh luka tak ok mau lama juga nak jaga. Tapi apa pun semoga dipermudahkan, keluar kot mana pun takpe asalkan baby sihat ❤️

kerap kn brsm suami..sbb ada yg ckp air suami tu merangsang tuk baby cpt kluar🤭 ini try tuk baby 1st..nurse yg cadangkn..n sy juga makan milo almost ari2 lepas baby lewat due..baby 1st lebih 5ari dri due..ari ke6 dktr akn induce or ceaser..syukur ari ke5 kluar baby 1st.. My 2nd baby mmg sakit pain contraction segala rasa..tp bukaan ada lmbt sikit..so my sister cadangkn makan milo + majerin..tp sy mkn milo sja sbb tu ja yg ada kat kantin hsptl..mmg x smpi brp jam contraction makin kuat..cpt sgt bukaan malam tu juga kluar baby..tp sakit contraction tu mmg sakit sgt😅🤭 smpi koyak kain digigit tuk tahan sakit..besi patah wktu my sister praktik cara ni..milo + marjerin.. milo serbuk ya makan mcm tu ja..tp xtau la klu org lain.. tp mmg dh cuba cuma sakit tu Tuhan jk yg tau😅

sy pun induce 1st baby...kne tahan wad shri awal sblum induce,,mlm tu da rse sakit contraction,da kua darah.tpi laluan still 1cm..pagi cek dah 2cm..lepas masuk ubat kat bawah,contraction makin kuat..tgah hari cek masih 2cm...xthn sakit,darah makin banyak kuar...doc x sarankan induce ubat yg kedua..so induce ubat yg pertama je..smpai petang tahan sakit,,cek laluan 4cm dah..trus masuk lb,mlm bersalin..sbnr nye atas rezeki masing2 untk rse sakit or tak tu...doa banyak2 ye...amalkan doa nabi yunus.

baru harini pegi klinik . due esk , tpi belum ad tanda ii lagi . 😂 doc bgi smpai 8/2 kalau takbersalin lagi , baru buat surat admit hospital . 😂 em mcm ii dah buat , Tapi baby seronok lgi duduk dlm perut . 😭 first baby jugak yang ni ❤

ape kata awk suruh husband awk induce awk hari² insyaallah boleh mempercepatkan awk besalin sblom hospital induce awk... hair main suami adalah ubat induce paling berkesan.. ank pertama sy lahir sblom tarikh due hasil drpd induce husband🙊🙈

3y ago

yee... sy dah cuba... nnty awk cuba la yee

Sma sy due 27/1/2021 Smpaii skg bby xmau kluar.. Doc bg tempoh 2hb nie klau xkluar sy kna wad dn kna induce.. Bby first jgak.. Tiap2 hri kna g kk cek jntung😭😭doakn sy DipermudahKn bersalin.. 🙂

3y ago

Tq sis kongsi tips utk kmi😊

awak cuba buat jalan itik . seriously sy hr tu buat sbb nk bsalin sblum suami balik utk bkerja time pkp dulu . pastu 2 hari lepas tu trus bsalin hahhaha . cuba lah ..

saya masa anak 1st dulu nak bg bukaan cepat bukak, jln2 di halaman setiap petang, jln itik, squat,kerap bersama suami, makan nenas.