Baby 4months reject botol

Hi..saya nak tanya brand botol / puting apa yang boleh di bagi untuk baby 4months ,sbb baby saya reject botol plak dah..nak pergi keje pun tak boleh ? Saya dh pernah try avent,nuk,brand biasa pon sama still reject.. Help me ???

11 Balas

Pengalaman sy, sy ajar ank pakai puting yg jenis mcmni.. warn kuning latex ni brand NUK.. sbb bentuk puting tu mcm ori bentuk puting 😂 now anak dh 2years dia xkisah nak bagi puting biase pun.. awal2 tu je bermasalah ckit berhabis jugak membeli puting susu semata mata nak tgk anak terima atau tolak.. pendek kte kena try n error ikot keserasian anak itu sendiri☺️

4y ago

Sy pun cm tu.stiap kli g mall.g giant tsco msti akn cri puting susu .anak sy 3 bln.tp die nk puting 1 tu jer.klau nk bg susu kna tukar puting tu g botol laen stiap kli nk myusu.sy tkr g botol yg besar die xkn nk.smpi mngis pksa isap botol besar tu mcm2 jenis puting da pksa die ttp xkn nk..

Saya pernah tanya doc pasal ni. sebrnar nya bukan puting masala nya. kita kene sabar ajar anak minum botol. pakai satu brand saja then ajar setiap hari minum botol. kalau bole ajar waktu siang je. mlm direct feeding. sbb baby belum biasa terokai benda baru.

Beli pigeon wide neck. Anak no 2, mula2 sy beli NUK wide neck, tapi dia reject. Lepas tu try tukar pigeon wide neck. Dia nak.. skrg anak sy pun da 4 bulan. Makin banyak menyusu.. stok puting pigeon yg ori pun sy beli banyak, sbb susah nak dapat.

Try jenama MAM..anak sy pon mcmtu dulu.. tommy tippee, anakku, pigeon semua dia reject.. mula² MAM pun dia reject.. tp makin hari makin dia nak.. Alhamdulillah.. sekarang da pandai hisap botol..

Sis ke yang bagi botol tu? Cuma mintak orang lain bagi botol ke baby. Baby kalau dia bau mak dia, memang akan reject botol. Anak bijak😁😁

4y ago

org lain yg bgi susu pon dia reject jugak 😭😭😭

try tommee tippee, puting botol susu ni dicipta similar to puting ibu. insyaAllah bby boleh terima

Try pigeon wideneck peristaltic plus

Nuk da try puting latex?

Tupperware bagus.

Pigeon dah try?

4y ago

Ank kwn sy pn mcm ni. Sbb dr lahir dh biasa direct bf n xpernah bg botol, so dia dh xnk hisap botol. Kwn sy guna pigeon yg ank dia ok. Mula2 mmg xnk, dia hisap sikit2 pstu xnk dh. Tp dr sikit2 hisap tu lama2 makin byk n skrg dh ok.