Bantu saya 😔

Saya mengandung dah 6 bulan ,Saya ada mslh keputihan yg teruk warna hijau dan berbau ,ada tips tak utk hilangkan 😔mcm² da cuba ttp tak menjadi

2 Balas

1. Dah jumpa doktor? Risiko jangkitan bakteria. Kalau dah, ikut nasihat doktor. 2. Selain tu, elakkan makanan dan minuman bergula dan kurangkan makanan drpd sumber karbohidrat; nasi,pulut, mi, mihun, kueyteow, mi laksa, pasta, kuih muih drpd tepung, dll. Karbohidrat boleh menghasilkan gula. Bakteria suka gula. Tu yg keputihan bertukar warna hijau dan berbau ada je sbb bakteria membiak. 3. Makan greek yogurt tanpa gula jika tiada alahan. 4. Amalkan kebersihan vagina dgn betul , cuci dgn air bersih tanpa pencuci vagina. Lap kering dgn kain bersih. 5. Guna panties breathable cotton dan tak ketat. 6. Saya baru je ikut tips tak pakai pantiliner. Ye ada kurang. Tapi sekarang musim hujan, lambat kering panties kang. 😅 So, guna juga pantiliner jika perlu. Masa ni kita dah tau bila waktu selalu keluar keputihan; waktu subur.

masa check up nanti inform dkt nurse dgn doc..nnt doc akan bg ubat insert dlm vagina..lepas tu nanti doc akan check guna muncung itik 😁 senang cakap check gbs laaaa hehe