Keputihan

Saya kena keputihan warna hijau sejak 7weeks. Dah jumpa doktor bagi ubat insert tak jalan. Dah ambil specimen alhamdulillah bukan gbs. Macam mana nak hilangkan ya. Ada tips x? Sekarang 15w4d. Puas cuba macam².

18 Balas

syukur la bukan gbs wlaupun dh tukar warna hijau. control makan manis je petua dia. yg ada yis pun sama jgk elakkan skjp. cuba jgn sentuh air manis2 atau desert buat masa ni. amalkan smpai keputihan hilang atau warnanya normal balik. kalau nk cuci private part pastikan cuci bhg luar shj

2y ago

btl3. mkanan berunsurkan yis, gula elakkn. mmg hilang. minum air putih byk. moga cpt sembuh

dulu saya mcm tu jugak . tapi doktor cuba bagi nasihat kerap kan buang keputihan tu n cuci kalau boleh air masuk kat dalam kita punye tu pon xpe . tiap kali mandi atau kencing ke pastikan korek buang . rajin kan mcm tu je . alhamdulillah sekarang saya keputihan saya dh kurang . jarang nk ade keputihan

2y ago

maaf 1 lagi . mane boleh masukkan ape2 dalam faraj ? kalau mcm tu mcm mne kita ni boleh ngndung kalau x sumbat hat laki kita punye tu . opss maaf . dan mcm mne pulak dengan ubat keputihan yg jenis pil kena sumbat dlm faraj tu . sbb kat semua klinik n farmasi pon ade je ubat pil keputihan yg sumbat dalam faraj tu . tapi xtau laa kalau ubat tu dicipta pon boleh jadi ajaran sesat kan

1. Kurangkan manis 2. Banyakkan minum air masak (1L air utk setiap berat 25kg) 3. Lepas bersama suami terus cuci. Jangan biarkan lama. 4. Lepas buang air, lap private part sampai kering. Amalkan bawa towel kecil @ tissue ke mana2 je. Jangan biar private part basah lepas membuang.

cara meruang dlm miss v kita.. buat 3x seminggu pun ok.. bersihkn dlm tu guna jari, jgn sampai dlm sgt.. biasanya keputihn melekat kat bhgin tepi2..cuci jari dulu b4 buat.. buat time mandi. cari pencuci yg kurang kn keputihan.

Puncanya kurang air dan makan minum yg manis. Jadi lebihkan air putih, say NO air manis, kek2, makanan yg manis2. Bakteria mudah merebak. Lg satu minum yogurt asli dan air kelapa muda. Jaga diri ok

apa yg sy perati la utk badan sy. kena kurangkan mkn benda manis,roti,coklat. mkn yogurt plain. in sha Allah xde la sampai jd kaler hijau2 tu. hnya putih pekat je.

Mmg akan ada sstgh org mcm ni, sy pun sama keputihan jd byk. Doc just ckp sbb hormon. Tp sy tingkatkan lg kebersihan dan sgt menjaga pola pemakanan.

2y ago

yupp doktor ckp hormon mengandung .. itu lah skrg mmg sgt² jaga terutama kat bawah tu mmg kalau g toilet mesti lap kering²

Kurangkan makan manis.. bnykkan makan ulam2 terutama pegaga... makan yogurt tp yogurt ori tu.. bnykkn minum air masak

cuba kurangkan makanan/minuman manis. lebihkan minum air masak. boleh juga minum air barli atau kelapa tanpa gula

doktor ada cakap apa apa ? biasanya doktor dah explain apa yg patut buat dan apa yg perlu d elak

2y ago

btl laa tu klu doctor ckp mcm tu. sbb semua pun clear heee