Contraction palsu atau real

Saya mengandung 36 Weeks anak sulung. Petang nie tetiba rasa sakit macam senggugut dekat vagina dgn punggung. Adakah real contraction atau Braxton Hicks ? Perlu ke hospital ke sekarang ? Setakat nie belum keluar sebarang lendir/darah

7 Balas

sya pn 36week.. smlam tba2 rsa mcm tu.. sya dduk brsndar/ dduk yg rsa slesa,,,,mnum air.. slow2 hilang rsa tu.. perut sya tak mngeras pun time tu.. seingat sya,,time ank first dlu,,klau contractions btul2 ni smpi trbhnti nfas 😂 tak tau nak ckp mcm mna,, mungkin perut mngeras trus rsa senak yg amat smpi susa mau tarik nafas.. klau Brixton hicks ni perut mngeras je & rsa tak slesa.. tapi masi bleh brnfas mcm biasa..

time skit tu dtg , perut mengeras skali x ? try sis duduk atau baring mengiring still ada x skit tu ? if still ada walau dah tukar2 posisi , pantau 1 jam brapa kali skit tu dtg .. slalu nya contraction ni dia makin kerap dtg ..

kalau mcm saya mse tu, rase contraction sgtt kerap. n perutt mengeras. kerapp nye tuh selang bpe minit je. lepas tuh ada rase mcm nk meneran. sakit nye tuh tak boleh nk digambarkan.

Real contraction akan sakit mengeras keseluruhan dkt bhgian perut, belakang badan tu semua puan dan lebih kerap setiap 5-10min.. kalau tanda mcm tu kena p hsptl nak cek

jika kerap perut mengeras stiap 5 minit puan kena g hsptl asap tw..tuk dptkan rawatan ..tkut tanda awal tuk bersalin..mg dpmudahkan segalanya..aamiin

kalo kerap sakit tu cntraction..kena p sptal..

kerap datang tak mengerasnya?