Saya 8weeks boleh ke makan asam

Saya makan asam sebab suka loya n muntah....kdg pahit mulut.. mmg cari asam je hmm.

Saya 8weeks boleh ke makan asam
10 Balas

hmm better ambil buah yg masam; epal hijau, oren, mangga... sbb saya pernah buat mcm tu, mkn asam awal2 Sbb mulut rasa mcm logam & loya(Sblm hamil sy bukan pemakan asam sbb perut sensitif dan alahan). Asam ni kandungan pengawet / gula tinggi. ada juga yg letak pewarna. Bila ujian minum air gula, result bacaan gula tinggi. Hadaplah BSP... hehe. Sy slh percaturan semasa awal kehamilan. Nk mkn asam sikit2 seketul dua ok lah... jngn kerap. aduh kecur pulak tngok asam ni 😂

Makan asam ni kena berjaga. Boleh makan tapi jangan banyak dan kerap sebab garam gula tinggi. Tukar dengan buah masam ataupun gula/chewing gum sugarfree berangin. Tu pun membantu jugak untuk saya. Tapi sekali sakala saya makan gak asam ni 😆 Alhamdulillah untuk saya ok je takde sangkut pape

better ambil masam yg 'fresh' macam dari buah2.. jauhkan yg kering2/perap/dah diawet/byk perasa2 tambahan. sebab apa saja ibu makan akn masuk effect ke janin jugak.

asam yg mcm ni sebenarnya kurang elok. ada org kata x elok utk jantung baby. kalau nk masam2 better ambil buah(kawal kuantiti) atau minum air letak lemon/limau.

saya mkn masam2 last2 sbb loya ..entah mcm mna ttiba bleh kena gastrik..padahal xpernah kena pon sebelum2 ni .. ada yg kata punca mkn masam2..

sy makan asam boi tu..tp sebelum tu saya basuh dulu asam sebelum makan..mkan sikit je sekadar buat hilang loya

kalau blh cuba elakkn sis sebab junk food dan asam2 blh menyebabkn kuning baby tinggi lps bersalin nnti.

asam atau jeruk jangan mkn sbb jeruk ada cuka bahaya... baik mkn buah buahan yg masam sedia ada

better amik buah yg masam dr asam2 ni

saya ambik gula gula skittles yg sour ..

2y ago

eh sy pun bru beli yg ni hehehhe 🤭