??

Saya khwin dah 6bulan. Masa khwin dulu sekali dgn kakak. Tapi kakak nikah awal 3bulan dari saya. Kakak kawin terus lekat and minggu lepas bru bersalin dan berpantang di rmh. Tpi saya masih belum ada rezeki lagi.. bila tgk akak dh dapat baby rasa happy for her tpi pada masa yg sama rasa cemburu sgt. Walaupun mak ckp saya bru lagi tpi xkan nk tunggu bertahun bru nk risau xdpt anak. Betul x? Sepanjang akak ada berpantang dlm rumah ni saya rasa down jgk kdng2. Suami dan saya pula PJJ, xde tempat rasa nk luah perasaan ?

65 Balas

Sma la dgn sy..kwn yg kwin lewat dri sy.. Dh mngdung... Mmg rse happy.. At the same time rse down sgt.... Cume bleh doa agar sy pun dpt rse jd seorg ibu sprti yg lain... Skrg ni sy x nk fkir sgt..dn klau prgi mna2 jmpa bju baby.. Kanak2 sy msti beli bg dkt anak saudara... Dgn hrpn agar stu hri nti sy bleh blikn bju utk anak sy pula...

sabarlah sis ALLAH tu tau bila ms yg sesuai utk dia bg rezeki... insyaallah bnykkan berdoa.Sy dl kawin x smpat nk pk utk mngandng tiba2 je dpt rezeki awal,tp sy di uji utk dptkn anak yg kdua ni ank sy yg pertama 10 thn br ada rezeki utk yg kedua...tp pcylah selagi kita ada rahim kita bleh mngandng cuma cpt @ lmbt je...jgn sdh2 ye

Sesekali minta laa baby aka anak buah tu doakan.. Ckp kt baby tu.."kakak/abg, cuba tlg doa & panggil adik/sepupu turun..acik pun nak rasa prgnt..nak ada baby jgk..boleh jdi kwn kkk/abg nnt" Kalo bleh..slalu2 laa bisik kt telinga baby tu..mntk dia doakan.. In shaa allah..jgn terlalu downkn diri..yakin tu penting ☺

5y ago

Mmg ada ckp dgn baby kakak mcm tu.

Sbar ye.. xpe .. Allah akn hdrkn zriat bila tibe msanya.. jgn kcil hti.. tp twkal n trus brusaha . In Shaa Allah.. Allah thu niat kita.. smua y bkhwin.. ingtkn ank2.. utk ceriakn hdup.. so..jgn tllu mmkirkn mngnai zriat sb nt bile cek ngtve n kte akn rse down.. so.. doa baik2.. in shaa Allah.. yakin..

mcm saya sanding sekali akak nikah dlu dri saya. firts akan lekat da bersalin n bpntang. dkt rmh mak rmai kata tk cmbru ke akak da ada ank. saya ckp derect buat apa cmbru kh mck cmbru sbb monopos😂. last2 saya dpt pregnant now dkt ward. kena thn sbb ktuban kurang doakn saya cpt kluar dri wad

Rezeki msing2 sis..kdg2 mmg down bila nmpk Ada family n kwn2 Kita dah Ada baby @ pregnant..tidak semua org trs mlkat lgpn dgn kadaan sis pjj dgn suami sbb tu ssh mlkt..Cuba pdapat Saya,sis kna busaha n bdoa..in sya allah,dgn izin..satu Hari nnt,Ada rezeki..mcm sya dekat sthn khwn br la Ada rzki..

Relaks je sis, saya 3 thun baru lekat 🤭🤭 Sis baru 6 bulan, hormon masih pening lalat org kata 😅 , klau PJJ ni kena tau waktu subur bila jadi senang nak adjust time bersama tu.. Setiap org ada timeline masing2, ada cepat ada lambat. Jgn stress je nanti hormon tak stabil lagi susah..

5y ago

Xla terlalu stress sis. Tpi sedikit sebyk terasa sedih jgk

Sis, tips yg saya amalkn dlu..bykkn sedekah, bila sedekah, sis niatkn dlm hati smoga Allah kurniakn zuriat pda masa yg terbaik utk sis. "ya Allah, jika ad rezeki aku utk dptkn zuriat, izinkn aku merasa dpt zuriat rezeki driMu, ya Allah" ☺️stay +ve sis. ALLAH BAIK

sy dulu selalu bagi kucing jalanan makan lepatus mintak dia doakan kita alhamdulillah ada dah menumpang dlm rahim ni walaupun ttc 7 bulan. selalu la berbuat baik tk kira dgn siapa pun. dgn jgn lupa doa&usaha 💯❤ hopefully awak ada rezeki jugak ya ❤

5y ago

Alhamdulillah. Tahniah sis.

Sabar ye sis.. Saya kawen da jejak stahun.. Ttc 5 6bulan jugak.. InsyaAllah ada rzki sis.. Sis jgn stress2 down semua tau.. Bd bersama suami dgn keadaan tenang.. Jgn pening atau paksa2 utk lekat.. Sbb spanjang saya Ttc, saya stress jugak.. Last2 saya redha..