40w2day

saya kerap perut mgeras start ptg smpai time wktu tido...tpi xad tnda show or skit y terlmpau sgt.adakah e2 tanda nk bersalin ...

13 Balas

Salah satu juga tu sis.. apalagi dia dngn pergerakan kurang.. rasa baby tu buat pergerkan pun lemah gemalai saja.. sikit sgt bt gerakan kuat tu pun tendang 1x.. kalau ada tanda show, itu sngt pasti kluar tanda awal bersalin.. better be prepare skrg.. lepas tu bole ambil masa skjp berlatihkan jurus pernafasan tu hehe.. sbb skrg ni lah sy dah pegi hosp gara2 perut kerap mngeras dn smua yg sy ckp ni itu la jadi skrg.. skrg ni dah 1cm lepas cek siang tadi, tinggal tunggu bukaan lebih besar dn sakit yg xdpt tahan..

5y ago

Aamiin terima kasih sis.. sy jg hrp mcm tu..

Kalo dah rasa sat2 megeras tu.. better p cek kat hospital. Kdg laluan dah bukak.. mcm sy.. sat2 mgeras sampai x boleh nk buat apa..p cek kat hospital tgk2 dah 2cm kena tahan dok wad..

5y ago

Bestnya dh nk bersalin..,skrg pun tgh 1cm start siang kmrin tp disuruh balik, apa yg sy x sangka sy skrg ni mcm org biasa pula.. x rasa nk bersalin lgsung.. pdhl 1cm.. ☹☹☹☹

Perut mengeras tu pon salah satu tanda ye sis?? Sya ingt kna tgu contrction or tnda air mentuban or drah je.. perut sya mmg kerap mengeras smpai senget2 bentuk perut..

2y ago

sy pn xtaw KLU cmtu..KLU kerap mengeras tu nk bersalin ..ingt tunggu tnda2 air mentuban, lendir campur srh je n kerap sakit pinggang n punggung..

Dah nak dekat tu sis. Sy haritu 37mggu malam nya kerap mengeras and sakit mcm period pain. Subuh nya g hospital dh 4cm. Pagi tu bersalin.

5y ago

Keputihan tu mgkin sbb dah dkt due. Sy sehari sblm bersalin tu banyak keluar. Esoknya tu lps pecah ketuban dgn contraction, kluar tnda darah plak.

Salah satu tanda. Masa sy preggy 37w, semakin kerap mengeras. Check-up 38w bukaan dah 1cm, genap 39w selamat bersalin.😄

5y ago

InshaaAllah betul tu kena alert.. harap2 la pecah ketuban dngn pmbukaan x lama.. aamiin

Kalau trlalu kerap better sist ke hsptal trus...sebab sist dan 40w nie..utk lngkah brjaga2..

Sy 39w3d...perut kerap mngeras jgak + sakit bawah...tanda lain pn xde jgak sis..

Sy 39week perut kerap mengeras trus p hospital jln dah bukak 4cm... Tu slh 1 tanda sis

Better ke hospital utk pastikn kandungn tk de apa2

Saya 36w4h sama jgk perut mngeras jaa.