bagaimana ibu bekerja retail uruskan anak lepas pantang?

saya keliru dengan zaman sekarang yang semuanya melibatkan kewangan. sy bekerja yg ada basic dan juga commision. bila mengandung, sy di beri 40 hari untuk berpantang dan selepas itu sy tak tau siapa boleh jaga baby yg berumur dua bulan. bohonglah kalau sy tak ada rasa risau dan sedih utk tngglkan baby yg baru lahir pd org .tp sy kena kerja sebab org sekeliling menyatakan keadaan ekonomi yg teruk, harga skrg semakin mahal dan xboleh bergantung kepada suami. dan apa terjadi bila suami meninggal? komitmen sy juga sy sedar suami tak boleh tampung sepenuhnya. sy keliru utk buat yg terbaik bg baby, kehendak suami(mahu sy rehat dan jaga baby), keluarga dan juga kerja. sy perlukan penyelesaian atau pendapat 🙏🏻

1 Balas

Jawapan segala persoalan awak tu ada pada diri awak sebenarnye. Mmg kita confius x tahu nk cari jalan penyelesaiannye mcm mana. Kalau sy, sy advice awak untuk tulis komitemen awak suami isteri yg sekarang, termasuk bil2 untuk setiap bulan. Plus awak bekerja maybe awak ada simpanan sendiri dan juga apa2 keperluan awak x de masalah buat sekarang. What if awak x bekerja ? Cukup x gaji suami nk tanggung keperluan harian @ bulanan? Awak kena listkan Pro and Cons bila x bekerja dan juga Pro and Cons bila awak bekerja. Cara mcm nie, bila awak menulis atas kertas, awak berfikir dan awak akan nampak jalan die.. Bila kita nampak jumlah jumlah yg sebenar untuk bayar keperluan harian, baru kita aware berapa byk kita kena keluarkan untuk byr segala bil2 dan keperluan. N juga listkan what to expect after 1 year, after 5 years n after 10 years if u r WORKING n if u r NOT WORKING. u can see ur plan future there. X dinafikan nk hantar anak ke pengasuh @ taska pun kita akan berasa x selamat, tp percayalah niat kita baik, cari org yg baik2 jaga anak kita, jgn berkira bila org jaga anak kita (in terms of payment(, insha Allah Allah mudahkan urusan kita. Nk cari taska, awak cari taska yg berdaftar dgn JKM. Kalau nk cari pengasuh, cari yg betul2 sayangkan anak kita. Kalau ada family terdekat, boleh minta tolong jagakan baby masa baby masih awal usia nie. Mungkin baby dah 6 bulan dah besar sikit baru hantar pengasuh. Nnt byrlah family member awak tu. Pun bila family member yg jaga jgn berkira.. Byr je extra mcm byr pengasuh. Bila kita byr extra mcm harga pengasuh diorg pun happy nk jaga anak kita. Part suami suruh jaga baby tu, I x pernah agree benda nie. Masa skarang boleh la ckp mcm2 bg itu ini. Once, bila keadaan terlalu mendesak, kita minta itu x dpt, kita minta nie x dpt, atau kita yg terpaksa pendam keinginan sbb faham gaji suami cukup2 makan.... What if tiba2 suami tinggalkan kita? What if tiba2 suami jatuh sakit n not fit for work? What if tiba2 suami meninggal dunia? Betul kita boleh doa yg terbaik untuk suami kita, tp x salah pun kalau kita usaha- bekerja. I wish u all the best dear for ur decision making. Its not gonna be easy, but once u got it, everything will be smooth..