Adakah boleh memberi susu formula berperisa kepada kanak2 berumur 1tahun ke atas?

saya ingin tahu adakah dibenarkan memberi susu formula berperisa seperti madu atau coklat kepada kanak-kanak berusia 1 tahun ke atas?Apakah kesan sampingan baik/buruk terhadap kanak-kanak berusia 1 tahun ke atas? Seperti yang kita tahu terdapat pelbagai jenama susu formula yg berperisa coklat dan madu. Sebagai salah satu contoh susu formula berjenama Dutch Lady Curious 1-2tahun perisa asli/madu/coklat, Dutch Lady 123 perisa asli/madu/coklat & lain-lain. Anak saya seperti xnak minum susu yg perisa asli.. Antara sebabnya : 1. Xnak minum susu apabila diberikan di dalam pelbagai jenis botol atau cawan, 2. Kalau minum air masak, boleh pulak minum sendiri guna botol, cawan etc., 2. Banyak jenama susu formula plain dh cuba, 3. Nak minum apabila disuap menggunakan sudu, cumanya sekejap² nak, sekejap² xnak.. Saya nk bg anak sy minum susu berperisa coklat, tapi suami sy xnk sebabnya suami saya kata dengan pengambilan susu berperisa coklat menyebabkan pertumbuhan tulang tidak berkembang.. adakah benar? Ada inisiatif lain x nak bg anak minum susu dengan sendiri? Sampai bila nk bagi susu guna sudu? #advicepls #pleasehelp #1stimemom

Adakah boleh memberi susu formula berperisa kepada kanak2 berumur 1tahun ke atas?
2 Balas

Rasanye x de masalah kalau nk bg susu berperisa coklat atau madu nie. Cuma nye ada pertambahan extra gula saja la dr susu lain. Bila ada extra gula nie, baby akan jd hyper, gigi nk kena pantau, dan juga perkembangan die mgkn akan extra juga. Anyway u can try on ur baby 1st n see how he can accept. Cara bg susu tu, dr guna sudu, sis boleh try dgn syringe, cepat n produktif. Tp kena pandai control juga takut baby choking.

3mo ago

boleh ke baby 8 bulan minum susu coklat berperisa? anak sy tak suka susu biasa,

Sy kurang arif.. Mgkin ad mommy2 lain yg blh jwap