Tips penjagaan bayi

Saya ibu muda..saya nak tanya kalau baby masih umur kurang sebulan, boleh ke pakai bedak? Kalau boleh, bedak apa yang sesuai?

16 Balas

saya dulu baby baru lahir tak pakaikan pun sebab malas hahahaha taktahu pula tak digalakkan pakai bedak .. lagipun saya suka bau baby saya waktu tu hihi wangi ... cuma saya start pakaikan bedak waktu baby dah 2 bulan lebih itupun dekat leher je sebab dia jenis cepat berpeluh leher so naik ruam macam makan air tu.. saya sapu cream then baru letak bedak.. kalau muka saya sapu lotion je dengan tangan dan peha.. badan dengan betis, tapak kaki dia saya sapu minyak je.. baby oil saya letak dekat rambut dan ketiak dia

Sebenarnya bedak tak sesuai sbb kan ada debu2 bedak Takut masuk dalam hidung n terjadi benda2 yg kita taktahu Tp kalau nk letak sikit pun boleh cuma elakkan dri letak dkt area mata hidung mulut Kalau girl jgn letak dkt alat sulit tu , tepi2 je Selalu org pakaikan bedak dkt bawah leher atau kawasan yg belipat utk elakkan melecet/ merah

seeloknya xpakai apa apa bedak atau lotion.. kulit bayi sensitif.. kawan saya anak dh 4 bulan ,kulit dh meradang sbb pakaikan sabun babg yg biasa dgan lotion.. skrang dh pakai cetaphil bru elok.. anak sulung sya umur 2 tahun bru pakai bedak.. itupun dkt muka saja.. saya hnya bgi pndangan saja ye..

semua baby dilahirkan bersih dan wangi yg takda dijual dimana-mana kedai pun.. tapi klau dah berak kencing tu basuh la bersih2 🤣🤣, ikut cara2 cuci najis yg dituntut agama.. klau melecet or ruam boleh cari dkat farmasi cream yg sesuai yg kulit baby.

Saya masa dalam pantang ari tu x pakai kn bedak pd anak.. Tp datang mak mertua saya.. Dia pakai kan bedak kt muka, badan dan dia letak kat pampers anak saya.. Sampai sekarang kesan dia ada lagi.. Naik macam ruam tapi tak hilang2..

pd sy bedak tak prlu pun. ltk utk wangi2 je kan. org dlu ltk dkt punggung alat sulit baby smua.tp smua tu xbgus sbnrnya sapu je myk zaitun/losyen yg ada kebaikan utk kulit baby.

lebih baik pkaikan losyen dahulu..klau nurse die memg tk bg bayi di pakaikan bedak sbb kulit kering dn tk meresap..tpi kalau losyen cpt meresap..

dlm pntang sy xbgi bedak.. klit baby sgt snstif sis,, dh hbs pntang pun sy juz ltk losyen cetaphill tu pun skit2 je

aihh kcl lg kulit baby kn sensitif..mybe nnt dh 6bln pk bedak..cz sy pon cam tu dh 6bln br pk bedak

tak digalakkan. kulit bayi sgt sensitif. Kalau kulit ada mslah bawa jumpa doktor.