Gagal sebagai ibu

Saya gagal susukan anak saya sebab kebodohan saya. Saya tak belajar pasla breastfeeding sbb saya ingatkan ia datang semulajadi..rupanya sangat susah nak mulakan. Nipple sakit, susu tak ada. Anak nangis nangis. Anak kuning, sy bagi botol. And start dari situ, anak dah nipple confuse. Anka dah sebulan lebih dah. Berbotol susu formula. Saya la ibu yg paling gagal. Kesian anak saya dpt ibu mcm saya. Bodohnya saya. Kadang tu rasa mcm nak lari dari kebodohan ni tapi tak boleh. Sbb dah berlaku. Setiap kali tgk anak saya nangis sbb bodohnya saya. Saya tak layak jadi ibu. Ini kesalahan yg saya akan bawak sampai ke tua. Yg takkan lupa

3 Balas

Penyesalan saya pulak sbb tak tahu teknik penyusuan, saya hanya reti pegang baby utk bf sebelah kiri shj. Setiap kali bf saya akan bg sebelah kiri shj. Pump pulak saya akan pump kedua2 belah tapi sbb demand sebelah kiri lebih jd supply kiri pn lebih. Maka saya hanya fokus pump sbelah kiri sbb kerap bengkak dan sebelah kanan pulak saya pump jgk tapi tak sekerap sebelah kiri. Then ada 1 week tu saya letih sgt nk pam susu badan dan anak meragam, saya hanya bagi susu direct shj. Sampai lah tiba2 susu drop, saya try pam nk dpt 1oz pun susah sgt2. Saya start buat power pumping, makn lobak putih, minum milkbooster utk tambah balik susu badan. Sudahnye saya hanya berjaya susukan bayi saya dgn breast sebelah kiri shj melalui botol selama 2 bulan ni. Breast sebelah kanan saya dh mcm kosong… try pam pun susah sgt nk keluar susu. Paling banyak pn 1 sudu makan je. Sebelah lagi hanya dpt 3-4oz shj 😭 baby pulak dh nk masuk 3 bulan, dah tentu minum susu makin bertambah oz, kalau lah breast saya kedua2 dpt keluarkan susu, tentu saya tak struggle mcm skrg.

Hi mommy. Jangan cakap macam tu mommy. Anggap je mommy tak aware benda ni. Anak saya pun pernah kena nipple confuse sb kena jaundice agak lama plus saya tak reti pegang masa bf. Tapi setelah beberapa bulan Alhamdulillah boleh juga. Saya pun rasa saya fail bf anak tapi just ambil ikhtibar supaya lepas ni jika Allah rezekikan anak belajar ilmu bf dengan lebih baik dan moga dipermudahkan segalanya. Saya juga pernah kena mastitis seriously bf journey saya amat mencabar. Moga kita sebagai ibu dapat memberi yang terbaik dari pelbagai segi jika satu rasa dah fail ya mommy. Moga dipermudahkan urusan mommy dalam membesarkan anak juga

no momy, jgn rasa mcm tu, fm ke bf ke semuanya kte nk bg yg terbaik utk anak kte , xmenjadi salah pon utk bg fm, sy sendiri anak first n second fm sbb xde rezeki nk bf, yg first masalah hisapan langsung xnak bukak mulut, dah try mcm² cara still dia xmao, n sy pulak nipple pendek, yg second boleh hisap tp jaundice agak lama, nurse suh bg fm sbb dia jaundice di sebabkn susu bdn, dia xberak n kecik sgt, bhy kalau dibiarkan lama, skrunk usaha nk bg dia hisap balik, sekali je berjaya dia hisap semula, lepas tu xnk, but keep on try, n pam susu buat stock, bg jelah campur, if xde rezeki jugak fm jugak lah yg second ni