Risau dan overthinking terhadap bayi dalam perut

Saya first time mom, 29weeks, boleh advice macam mana nak hilangkan rasa risau? Saya selalu duk fikir anak dalam kandungan ni ada yang tak sempurna contohnya down syndrome... boleh ke kalau nak check melalui scan atau apa apa? Taktau la, hari hari duk doa supaya jangan overthink tapi hari hari juga duk terfikir. Video2 di tiktok pun asyik lalu bebudak down syndrome u_u adakah ia petanda?

10 Balas

Btul la sekarang banyak org share/post pasal benda2 x best masa mgandung lagi kat tt , Kkdg kat tt tu kluar sbb kita ad search pasal baby, brg baby , cara pantang klau kluar yg buat awk xsdap hati awk report not interest spaya xkluar vdeo cam tu.. acctly sy pun jadi overthking mcm awk, smpai ari2 saya pgang perut check nadi baby , klau xgerak saya ssh hati, sampai tahap nak nangis, risau huhu.. pasal scan detail tu klau awk xsedap hati sgt,try la scan, setahu saya klau scan smua organ dalam 150 ja kat tmpat saya, (swasta) apapun awk banyak kan baca doa & amalkan surah plindungan utk kita & baby. Ingat tau even kita overthking Kena kuat smngat & positif demi baby, skit ja lagi 💪🏻apapun sy sama ngan awk 29 week☺️

9mo ago

Pembetulan *check jantung baby bukan nadi😅 kkdg suh suami dgr, ada gerakan n bunyi jantung, nak lagi baik beli alat scan boleh dgr jantung baby tu

Saya pun slalu overthinking sbab prnah keguguran. Hari2 nak rasa baby gerak active baru la lega. Part down syndrome th sis prnah scan tak? Saya masa 12w buat NT scan for detect syndrome2 Alhamdulillah normal. Pastu 23w buat Detail scan pun Alhamdulillah normal. Skrng 28w nnt jumaat nak buat 5d scan pula. Kalau sis prnah buat NT scan and detail scan pastu smua normal then takyah nak risau2 dah sis. Kalau ade masalah usually diorng akan suggest NIPT test ni mahal dlam 1k lebih. Amik darah kite untuk detect baby ade chromosome abnormalities tak .

Sis jgn pk -ve Walaupun sy ckp senang jew tp ttp kita fikir mcm2.. Sy ckp terus terang sy xsuka pregnant dizaman skg, bermcm2 benda sy jd -ve thinking, sy lebih enjoy pregnant dizaman 2008 & 2010 Ni tersesat lak sorang 😅 Sebenarnya boleh check tau sama ada bby kita Down syndrome ke x, klu g klinik kerajaan dia bg suggestion buat kt hospital gov byr RM700 xsilap sy.. kt tempt sy check up lah, lain2 sy xtau.. tp sy xbuat 😅 tawakal n doa pada Allah semoga bby sihat2 saja.. sis jgn lah tgk TT sementara waktu ya hehe

Hi sis 👋Solution nya, stop tengok video atau bacaan yang negatif. Tak elok overthinking nanti stress. Bila stress tak elok untuk kandungan. I suggest u beli buku. Cari buku about parenting, baby, toddler untuk menambah ilmu. Instead of you tengok tiktok atau other social media. Nak scan hari hari pun boleh. Takde masalah. U dah buat detail scan ke? Kalau belum, boleh buat detail scan juga. Yang penting just enjoy your pregnancy 😊

Sis saya pun selalu fikir macam awak risau kalau anak kita ni tak sempurna asyik fikir je betul tengok pulak tiktok banyak ibu-2 yang post tentang anak mereka yang ada cleft lip dan d.syndrome sampai saya pun terngiang ngiang kat kepala ni takut , tapi insyallah kena fikir positif ya sis , insyallah anak kita sihat dan sempurna lepas ni dah boleh uninstall tiktok sebab bagi kita bad vibe buat kita fikir yang negetif ja sepanjang pregnant.

Kene elak tengok yg negatif sis,, doa yg baik2 insyaallah semuanya baik2,, klau scan,, detail scan 2D dah boleh detect semua,

buat detail scan..saya dh buat alhmdullilah semua normal..29w jgk skrg

Sis buat detail scan tak? Tapi detail scan dari 20-28 weeks gotu

sng camni..u leh cr klinik yg ad wt scan down syndrome

9mo ago

mmg ad...sy xigt klinik mana..tp ad..n stop tgk video mengarut2..cer tgk video yg menenangkan ..ceramah agama ke..video parenting ke.video penyusuan ke..ad la manfaat nye

mcm Mana check Nadi baby dlm perut?

9mo ago

Sorry silqp tulis bukan check nadi tapi jantung😅Awk boleh beli alat check jantung baby, ada kat shopee search doupple heart detector .. nurse kk pun pakai hat tu.