Baby Kickk

hi. saya first pregnancy. seawal berapa minggu ye boleh rasa baby kick? & mula2 baby kick tu rasa macam mana?

14 Balas

atas individu, sis. ada yg cepat, ada yg lambat. ikut ketebalan perut juga. sy anak 1st rasa masa 16 minggu & anak kedua skrg 13 minggu dh rasa. ada juga org yg 20w baru dpt rasa. dia rasa mcm ada bubble dlm perut kejap2.. dh besar sikit bru rasa dia tendang tumbuk berguling semua.

Saya first baby 16w dah rasa tp tu cuma mcm kupu2 butterfly je dlam perut , rasa geli2 mcm ade benda gerak2 halus je. Pastu 19w camtu dah nmpak skit bila baby kick nmpak dari luar halus je tendangan tu. atas 21w baru nmpak jelas dia kick.

depend. saya anak 1st 18w tu memg nmpk baby gerak dari luar perut kita boleh rekod. anak 2nd ni 16w rasa gerak tapi mcm ada gelembung2 dlm perut, just kalau rasa l, kita tak boleh nk tgok dri luar. tggu 18w nnt cemana plak

lain orang lain. ada yg 15w dah rasa, ada yg 25w baru rasa. awal2 selalunya rasa mcm angin, atau ada benda halus cuit dari dalam, atau mcm butterfly in the stomach macam tu.

saya 20w++ baru rasa tu pun tak terasa sangat. tapi bila dah masuk 3rd trimester ni lagi kuat kick dia sampai tak boleh nak baring dibuatnya 😂😂

klu saya, 16 weeks+ da rse.. tp sye ske tekan2 mnje kt perut nant rse baby tendg dr dlm.. klu nk rse baby tendg sendri dlm 20 weeks+ mcm tu..

Lain org lain rasa dia kot, mcm sya 24w bru rasa btul2, tapi ank saya smpai brsalin, jenis tak tndg kuat2, ke maknya perut tebal. haha,

saya first pregnancy, 22 weeks. rasa ada yang menolak perut kita dari dalam, rasanya slow2 je geli2. makin besar makan kuat rasa tu.

dulu ank pertama 21 weeks mula rasa kick BBY Skrang mengandung anak kedua 12 weeks dah rsa...

5mo ago

sma sis... skrang dah 17weeks rsa mcam denyut2 kdang² dia kick..

Depend sis, Sy dulu 1st preg pun 6m baru rasa tendangan baby, tapi second preg ni 19w Sy dah rasa dah...