Esok genap 36w

Saya first mom. Rasa berdebar pula sebab hari makin hampir, tapi lebih takut kepada nak tidur wad and pergi toilet tengah malam sebab tak pernah ke hospital 🤣 Dan nervous takut dah turun tanda tapi tak perasan sebab saya ada anxiety and depression, ada lain sikit je rasa macam nak kena anxiety attack tapi so far saya masih berjaya tenangkan diri sebab risau bahayakan baby. Saya cuba untuk tak panik sebab kalau panik saya jadi kejang satu badan Cuma nak tanya, ada tak satu pesanan dari ibuibu lain yang ibu harap ada orang bagitahu ibu lebih awal? Boleh kongsi pada saya? Saya takde ibuayah sebab broken home dan bakal berpantang sendiri je. Sekarang saya tengah study cara penyusuan. Mungkin ibuibu boleh share apaapa nasihat atau pengalaman ibuibu. Contoh, jadual pengepaman untuk kekalkan susu badan. Tips untuk kekal tenang kalau anak kena kuning. Atau mungkin sekadar nasihat untuk saya macam "jadi ibu kena tabah, takpe tak sempurna tapi cuba yang terbaik" dll. Apa sahaja tak kisah, saya akan simpan dalam hati, inshaAllah. Moga dapat membantu saya atau dijadikan penyemangat untuk diri saya & orang lain satu hari nanti 😊 Cuma teringinkan nasihat ikhlas dari hati seorang ibu. Terima kasih

15 Balas

Hai puan... Setiap ibu ada 1 perasaan yg menakutkan dan berdebar bila disaat2 hujung kehamilan 😁.. Sy pn mcm puan lebih takut kan mlm dan nk pergi toilet malam2.. Puan kene sentiasa positif, berzikir jangan putus, rajin doa, rajin borak dengan baby... Dulu sy pun turun darah tapi misi kata tu kembar darah sakit sikit kalau kembar darah.. Ke tiga2 ank sy semua turun tanda macam tu... Ank first je sy gabra sikit sbb tk de pengalaman dan jauh dari keluarga.. Sy berpantang sendiri puan, suami yg jaga makan minum dan urus baby.. Spjg 2 mggu nak bagi jahitan baik.. Anak sy semua jaundice tinggi, sy hanya bagi susu badan kerap je... Next klu ank no 4 ni jaundice juga sy nk ikhtiar dengan batang batawali letak sikit getah nya dekat bWah kaki baby.. Kekerapan bg susu blh kurang kan risiko bengkak susu, tapi kalau puan rasa nak bengkak cepat2 puan tekan sikit2 tu picit bg keluar susu... Sy x guna pam susu sy guna kaedah manuel hehehhe... Klu demam menggigil nnt makan paracetamol.. Baby mandikan air suam, da siap mandi lap badan dia pelan2 sapu kan balm kat perut, tapak kaki, betis, blkg badan dia.. Pakai kan barut, baju.. Rajin tgk pampers juga sbb baby kerap berak.. Hehehe.. Utk puan enjoy pantang elok2, mandi air suam, berurut, tungku, pakai myk, stoking..makan2 yg puan rasa blh makan dan x memudaratkan diri sndri.. Sepanjang pantang zikir je.. Sambil susu kn ank pn zikir.. Anak tdo puan pun blh rehat... Jangan stress.. Bila stress tarik nafas.. Lepas pelan2 senyum... Katakan aku boleh!!

Sy pn sama mcm awk, depression & anxiety disorder, insomia, halusinasi, etc selama lebih 10 tahun. Tp sejak sy pregnant, alhamdulillah semua penyakit2 lama auto hilang sendiri. Even sy xtau sy pregnant time tu dsbbkn period sy x tratur, nikah da hmpir 2tahun, so mcm xnk berharap sgt. Sy ke kk utk check up time tu da lekat 9w 😁 Kdg2 kita xtau, baby dlm perut nie rezeki & ubat utk kita. Jd sy nk share semangat & ketenangan yg hadir dlm hidup asbab pregnant. One day if awk rasa xlarat, xsihat, lemah, sakit, dari sisi lain... ada yg buat kita utk trus kuat & semangat. Iaitu rezeki & amanah baby yg Allah SWT beri pd kita. Kalau ada org skeliling buat andaian, kritikan, kluarkn kata2 negative, contoh mcm yg sy alami or maybe ibu2 lain, perbandingan, kritik kita & baby, so on... abaikan & teruskn positive, sbb yg menentukan segalanya adalah Allah SWT. Xda yg buruk akn trjadi tanpa izin dia. Allah SWT xpernah kejam pd kita, segala yg brlaku ada hikmah dsbaliknya, dan itu yg trbaik utk kita. Semoga awk, sy & smua ibu2 selamat melahirkan baby & be happy always. Aamiin

Pujuk baby untuk keluar 37 weeks. Nnt ckp dgn husband jgn keluar mana2 jauh2, alert dgn phone die kalau die kerja. Yg penting awak jgn panik saja. Kalau rasa x sedap hati, sometime instinct motherly kita akn beritahu thats the time kita nk bersalin, cpt2 prepare pergi ke hospital. Just little advice for you my dear, its not gonna be easy to be a mother lg2 1st time mother, sbb x ada pengalaman kn. Tp x apa, just dont lose urself, dont lose ur head, keep calm, phase newborn mmg challenging, but just go on, it is beautiful memory for u. Nnt bby dah bertambah bulan mesti rindu waktu2 tu. As a mother and woman, please stand for ur right n stand for ur baby. Jgn bg sesiapa decide apa2 keputusan yg awak ambik untuk baby awak okay. WISH U ALL THE BEST DEAR. 😘 U WILL BE A GREAT MOTHER 💪🏼💪🏼

Doktor kata sekurang-kurangnya setiap 2 jam kena pam susu @ beri baby susu on demand. Boleh minta nurse tunjuk cara lekapkan mulut bayi yg kecil tu pd nipple masa kat wad jika kekok/tak tahu. Tips masa anak kuning: Fikir nak anak cepat baik jd beri susu badan kerap or jika perlu top-up susu formula inshaAllah lambat laun kuning bayi turun. Masa newborn je agak struggle bila kuning. Standby ubat sapu pd nipple in case luka seperti Bepanthen. Tapi ubat ni rasanya bayi tak boleh hisap so bg nipple yg tak luka utk bayi hisap sampai nipple yg sakit tu sembuh & basuh bersih. Jenama ni juga boleh guna pd ruam lampin bayi. Elakkan memasak. Jika masak sendiri pastikan badan tak letih & mengantuk sbb takut mknn burn dkt dapur so bahaya. Tutup api di dapur jika tinggalkan in case bayi menangis ke apa.

Alhamdulillah. Semoga dipermudahkan urusan bersalin. Mesti semangat sebab baby dah nak keluar sakit tu memang sakit. Tapi bila dah tgok baby hilang sakit tu. baby nangis tgh malam anggap jer moment terindah sebab sekejap sangat baby bg moment tu. Bila baby dah 4 bulan keatas Tak dapat lagi dah nak rasa moment baby nangis tgh mlm. Layan ja baby nangis tgh malam(bersyukur sebab dapat peluk baby masa menangis tu). Berpantang sendirian ni suami kena support, terutama emosi. Ada masa cari dan tambah ilmu cara berpantang sendiri, cara menyusu. Ada ilmu Insya Allah semuanya ok. Yang penting Alhamdulillah sentiasa dibibir sebab dikurniakan cahaya mata. Ramai lagi rakan2 kita y Tak dapat nikmat ini.

bab susu tu kalau mampu boleh masuk kelas lactation.. sekarang mudah nak dapat kaunselor penyusuan,if bajet tak kencang boleh join group free dkat fb. Happy breastfeeding Malaysia. tips utk kekal ada susu bkn dgn pump tpi kerap direct feed, hisapan baby lagi power dari pump.ini fakta. husband pun kena study jugak,baru perjalanan penyusuan tu smooth & tak stress . jadi ibu ayah perlu Ilmu je sis. ada ilmu insya Allah semua teratur. takda manusia tiba2 pandai,semua kena belajar . dua FB ni sgt membantu bakal ibu ayah. Happy breastfeeding Malaysia ✅ Baby language ✅ selamat menuntut ilmu 😁

Tips sy kalau takde tanda, jgn pergi hospital. kecuali turun air ketuban, darah, dll itupun biasanya baby takkan keluar dgn cepat kalau first time kecuali awak seorang yg kerja hardworking masa mengandung. sy pun pantang sendiri. dah kumpul duit Dan well prepared utk pantang sendiri sbb dah tahu, mak ayah takde. menyusu for first born every sejam -sejam setengah supaya baby tak kuning.. utk Kita org susah, ubat baby kuning ni adalah kerap menyusu. minum byk air berkhasiat Dan makanan makanan berkhasiat. tinggalkan makanan tak berkhasiat. ok itu shj selamat melahirkan heheh

Belajar teknik tenangkan baby nangis and belajar juga jadual tidur baby. Belajar cara tengok tanda tanda baby nak tidur, tanda baby nak susu, pampers penuh, kembung dan sebagainya. Ha belajar 5 bunyi tangisan baby. Semua ni berguna after baby one month or after habis pantang sebab baby akan berubah ubah ikut peralihan bulan. Nanti baby nangis dah pujuk tetap nangis, dah buat macam macam tetap nangis nanti kita yg stress 😭 So better belajar cara uruskan baby ni awal awal. Cari tips sebanyak yg mungin. Jadual tidur baby penting ya, kena tahu berapa lama awake time baby.

Pesanan saya nanti bila dah ada contraction bila makin intense kita akan tak lalu makan walau tengah lapar, please makan juga sikit kalau tak xlalu sangat pun jamah la kurma, bancuh milo or horlick ke and cicah biskut ke, at least eat something because u need tenaga yang banyak untuk push masa bersalin nanti. Pesanan dari saya yang tak lalu nak makan minum apa masa layan contraction pastu struggle kat labour room sebab takde tenaga nak push🤧

hi sis , sya cme nk bgthu taw ,, klau yg psal ddok wad tu jgan risau jgan tkot ,, inn syaa allah semua okeyy je dkat hospital .. yang kedua bnyakkan istirgfar untk rasa lbh tenang dan rilek ,, inn syaa allah dipermudhkn segala urusan awk .. jga pantang betol2 ,, jgan main cincai je hrap2 suami awk dpat jaga awk dan ank dgan baik .. last jgan stress klau bby nangis ,, nnti susu susah nk kluar ,, sntiasa tarik nafas pnjang2 untk rse tenang ..