Cara untuk buat body check up di KK

Saya dh hampir 2 tahun kawen tapi masih tak lekat. . Saye na buat body check up dkat KK tp ta tahu cara klau dekat swasta takut mahal . .boleh share pengalaman tak?

9 Balas

sy kmrin g clinic swasta buat fertility check. process tu day 2 period ambik darah tuk chck hormone pas tu day 14 tvs scan tuk tengok ad telur yg dh siap tak pstu day 21 dtg balik ambik darah chck progesterone hormone. dan suami kena chck sperm. nti KK akn bgi bekas tuk sperm dn bawa balik esok bwa g lab pagi2 pkul 9 mcm tu dlm 1 jam tk boleh lebih. tuk cost chck sperm 110 rm, tuk sy maybe 155 rm mcm tu. harap info sy dpt mmbntu 🙏🏻

Saya pun sama ajak husb pergi check up kesuburan di kk . Mula2 isteri kena buat dulu biasa dktor tnya soalan basic dh berapa lma khwn smua tu lh . Lps tu dktor bg tarikh appoinment untuk isteri ambil darah . Tk silap saya ada 5 test untuk isteri dan 1 test untuk suami . Tp suami kena refer hospital (makmal) sbb melibatkn sperm dan dktor akn bg procedure untuk suami buat test .

Kalau tempat saya baru 2 tahun kawen checkup2 biasa jelah. Kalau untuk check kesuburan ni kk tak berapa layan. Diorang dahulukan yang dah kawen 5 tahun dan ke atas dulu. Macam saya dulu pun ttc 2 tahun. Jumpa o&g terus. First dr just buat ultrasound. Kalau ada masalah dr akan terus bekalkan ubat & bagi next appointment. Bil tak sampai rm150 pun masa tu

Pergi bahagian pesakit luar. Cakap nak jumpa doktor untuk buat ujian kesuburan. Nak lagi senang call kk dulu tanya proses macam mana. Ada kk yg lengkap untuk buat test hormon. Ada kk yg doktor terus refer ke hospital.

awak kata nk buat ujian kesuburan. ajak husband sekali. both kena check. sy doakan urusan awak dipermudahkan☺️

Terima kasih semua. . Amat saya hargai setiap patah perkataan yg awk semua beri 😖

kalau Sy, Sy bagitau nak buat pap smear, pastu nak ambik darah utk cek kesuburan.

semoga allah hadirkan malaikat kecil ke dalam perut ibu yang menanti zuriat amin

ajak suami skali cek kesuburan