ada tip tak!!??

Saya dh 4 kali ngulang minum air gula, smuanya muntah...ada tips tak....???sy dh penat ke klinik smata2 nak minum air gula, tolong saya???

38 Balas

Bila org ckp nak muntah..nak muntah.. tu yg buat kite nak minum sambil terbayang macam². Puasa betul² jgn mkn n minum dr 10mlm. Bangun awal pagi freshkan badan, mandi n relax. 7.30pg beratur kat klinik Insha'Allah nti sampai turn dpt yg suam². Takyah pandang kiri kanan tengok reaction muka org n xyah pikir bukan². Dapat air minum slow² pun takpe. Sy tak biasa minum air panas² n tak biasa minum skali nafas, sy akan relax n minum slow². Ice cream lg manis dr air gula ni. Abis minum bgtau nurse, pastu relax n jgn pikir apa² terus masuk kete pasang aircond utk rehat. Kalau perlu longgarkan tudung, longgarkan je asalkan selesa. Kang tercekik ngan tudung leh terpikir mcm² lg. Yg penting jgn pikir muntah or mual je. Tu tips sy. Dah 2x buat sepanjang pregnancy kali ni n xde masalah pun. Masalah masa mula² dulu je sbb nervous org ckp nak muntah la pening la. Time tu nampak air gula byk² tu pun dah mual. Tp bila kite relax n x pikir bukan², semua jd mudah.

Sy pernah buat eksperimen bab ni...sebelum minum air gula sy minum sedikit air kosong dalam segelas kecil..jangan bg perut kosong...masa minum air gula sekali terus habiskan jangan bau & stop sekejap then habiskan...tekak rasa loya sy biarkan jer...sebab pernah nak kumur² tapi nyaris termuntah..kalau rasa nak minum air kosong sedikit boleh tapi jangan banyak² cukup setengah gelas...lepas tu sebelum ambil darah, saya tidur jer walaupun tidur ayam...😂 lain orang lain caranya sis...saya dah 5x minum, sekali failed sebab saya sebelum minum air gula sy tak minum air kosong sedikit...perut terlampau kosong...😅

4y ago

Minum air kosong😁😁😁...sy mmg x blh klau pagi2 bagun minum air kosong...rsa mual, n sy ne mmg kurang dgn air kosong dri awal hamil lg....rsa sngkut kat tekak je🤣🤣🤣

1)Mindset kata “aku boleh” 2)Minum semasa suam 3)Minum perlahan2...sy minum seteguk dua lps tu relax then sambung lg..cepat2 minum nak ke mana ? Sbb sy tau kalau sy cepat minum mcm org lain ajar konfem muntah so dri sndri kena tau badan memasing mcm mana 4)KALAU TERKELUAR SIKIT yg minum td cepat2 telan balik ada stop kejap then sambung *jgn gopoh masa minum air gula dia xde tentukn masa pon & jgn ikot cara org..lain badan lain penerimaan 💪🏼💪🏼

Sbnrnya mindset kta kot.. mcm sy sblm ni byk bca kat fb, TAP ni pon rmai yg dok cerita penglmn mnum air gula.sblm mnum mmg sy risau sgt2 kot2 x lps nk telan.. alih2 bila smp turn sy utk mnum, rupanya air gula ni sedap je.xdela mnis sgt.. lps tu dpt plak perisa oren mnum sejuk2.. seriously x ckup 1 gelas tu.so, sblm mnum kene betulkn dlu mindset kta.insyaAllah semua ok..

4y ago

Thanks

Mindset tu penting...jgn anggap air tu xsedap..kalau dok pikir air tu xsedap..dgr pulak org citer minum air gula paling xbest..pastu ada pulak yg ckp muntah lelas minum..mmg kite pun anggap minum tu xsedap..cuba tenangkan diri...self talk..yakin boleh..bayangkan minum air jus tembikai..tp takde warna..confirm boleh..mindset tu penting ye sis..

Adui siannyer.. Sekali minum pon da seksa ni kene ulang smpai 4 kali.. Sy kalau minum sy tutup hidung n minum slow2 n tarik nafas dalam2 pastu duduk setempat. Jgn gerak2.. Bukak fon main game ke ape lekakan dgn benda lain.. Kali ni tahan la bebetul berazam jgn muntah.. Seksa oi nak ulang bnyak kali..

Wktu sy dlu..tekad.. sy muntahkan pg2 yg kuning tu... smpi btul2 perut kosong..n lega.. sy bwk ketul ais g klinik... Mnum aor gula dgn ketul ais.... Bru boleh telan... Bgthu kt nurse tu... Nnt dy tgk kte mnum dgn ais tu... Lpastu jgn bnyk bergerak... Trus g tdo... 2jam mtk tlg nurse kejutkan...

tips sy buat, dtg kk awal semata2 nak dptkan air gula baru bancuh panas suam2. sekali teguk habis. masa minum mindset kena positive. bygkan minum air sedap. + mmg haus sbb kena puasa kan ... semoga membantu. dan di permudahkan 😘

Sama macam saya..dua kali minum mu tah..masa minum ok je...pastu tgh duduk nak tgu 2 jam tu, perut mengodak...tahan pun xmau dh..tkeluar sume...tp result minum gula blm kuar lg, saya plan nak try kat swasta jika klinik mnta buat lg sekali

4y ago

Blh ke g swasta....nurse kk x mrh ke 6ty...sy pun tringin nk g swasta sbb org cakap swsta ada perisa

Puasa makan n minum dr malam.. Then masa minum set kan mindset macam minum air manis je. Jgn pandang org lain masa minum.. Fokus nak habiskan air je.. Cepat habes teros keluar dr bilik tue..