Nk tnya perlu trus ke hospital ke

Saya dari pukul 9 tadi smpi skrng,sakit contraction mcm nak sengugut saja..tapi tnda² turun lendir campur darah or pecah air ketuban tak ada plk..kena pergi hospital trus ke.saya dah 37minggu4hari.🤔jalan dah buka ke kalau sekadar sakit mcm nk sengugut je tak ada turun tanda apa².

12 Balas

klu sya anak no2 start pkul 10am time tu 37mnggu kbtlan hari yg sama checkup nurse cek jantung kata tak dengar dh beralih ,smpai rumah dlm pkul 12 biasa lh klu kk kan tghri bru siap😆dh smpai rmah skit mkin kerap sy dh tahu tu contraction tp sja nak lyan smbil msak ayam lemak tu skit dtg sy pegang dinding skit dia dh makin skit..pkul 2 baru smpai hspital dktor cek dh 10cm bsalin 2.36pm tak smpat msuk labour room dh bsalin, ank prtma pun sma tp sbab anak pertama tak tau lg xda pnglaman contraction time lebih kurang sma bezanya jln jem gila nak hdap..dua2 anak takda tanda cumanya smpai hspital 10cm tu bru drah kluar dktor nak cek sy buka spnder nmpk drah dh kat situ..klu puan rsa boleh lyan tu try lyan klu tkut trus pg hsptal bhya risau lain jd

2y ago

saya hari tu lama jugk lah sakit start dari jam 9mlm smpi jam 12mlm..tapi masa tu dah nk pukul 1 sakit tu dah berkurangan plk..sakit seperti Senggugut tu hari memng sakit lah..jln bkn,nak baring bukan..tapi saya stay dkt rumah dulu smpi pukul 2,3 kalau kuat lagi memng trus g hospital lah..tapi moh plk berkurang sakit..smpi smpi saya blom bersalin lagi bby gerak ada ok..skrg dah 37minggu5hari,blom bersalin lagi ni..

jgn confuse dgn false contraction. false contraction hanya perut mengeras bhg depan saja. klu contraction nak bersalin rasa sakit tu dr pinggul belakang bawa ke depan (ke bhg rahim dan kebawah). tak semua ibu turun tanda puan. saya anak ke4 pun doc yg pecahkan ketuban. puan bole install apps contraction. actual labor selang masa dia seragam. kalau contraction selama 60sec setiap 10min.. kemudian da 5min tu tanda nk bersalin. nak tahu jln da buka atau belum.. nurse/bidan saje yg bole chck. mereka akn tgk ctg dan bukaan ibu. klu ctg tunjuk mmg contraction bersalin mereka akan advise la seterusnya. semoga dipermudahkan urusan puan.

lain mommy lain rasa dia awak. tak sama. ada yg mmg kerap dtg contraction pergi hospital dh ada bukaan. ada yg dgn trun lendir drh dulu tp xde bukaan dgn contraction lg doctor bg balik. ada yg trun air ketuban. pergi je hospital doctor xmrh awak pon. sy sendiri trun lendir drh dulu. pergi check hospital doctor kata blom smpi masa lg doctor bg balik. esok tu bru stat contraction pergi hospital dh 4cm. petang tu beranak

sya dri anak 1st smpai no 4 , dtg je contraction trus pecut ke hospital .. x da tunggu benda lain dah .. nanti dkt sana dorg akan check mcm mana .. sbb kalau lmbt pergi tkut jem ke , rmh pon jauh dri hospital so mmg sya akan pergi trus kalau dah mula contraction .. kalau bukaan bru 1cm , doc tnya nak balik ke atau masok ward .. sya mmg pilih masok ward .. nanti apa2 senang dorg dpt pantau ..

2y ago

kalau kerap sgt mengeras , tu trus je pergi hospital .. tkut bukaan dah ada

Kawan saya baru 33 minggu , dia tnya saya dia sakit mcam senggugut , 15 minit sekali sakit tu datng , terus sya sruh dia g hospital check untuk kepastian , masa smpai hospt doctor check bukaan dh 2 cm terus masuk ward , esk nya rh bersalin , alhamdulillah , klau awak rasa skit sngat better p je check senang doktor nk pntau , buat nya betul2 ada bukaan tpi tangguh2 nanti susah plak

2y ago

Eh ala baca gini i iz tachod terossss 🥹 minggu depan dah 33w, argh harap takde pape. Keluarlah selepas 38w anakku 🤲🏻

kalau contraction dah 5min sekali & kuat, walaupon tanda2 lain cth darah/ketuban belum ada...tetap kena ke hospital. nurse pon pesan salah 1 tanda dh ada terus ke PAC. klau nak tggu tiga2 tanda dtg alamatnya bersalin kt rumah pulak nnt

kalau kerap perut sakit mngeras every 5 minit..puan kena pergi hsptl asap .sbb d khuatiri nnti bby lemas atau ada pape yg memudaratkan berlaku even puan kata xde turun tanda..mg dpmudah segalanya..aamiin

Sy pun takde tanda2 contraction. bangun pagi kul 5.30 pegi kencing tapi rase kencing tak puas mcm nak kencing lagi. last2 decide gi spital dah bukak 9cm . kul 7pg beranak dah.

kalau korang sakit sangat korang buat apaa kawal pnfsn k3

pergi je hospital..maybe dah ade bukaan ..