Tak ready nak mengandung lagi

Saya dan suami tak ready nak ada anak lagi. Tapi mak mertua asyik paksa. Apa patut saya buat?

31 Balas

Sy hampir 6 thun baru ada baby.. Sy gan suami lpas nikah mmh dh sedia nk ada baby.. Tp tulh.. Walpon kita sedia tp klo allah kata belom xada jg.. Sy dh puas dh selama 6 thun mcm2 dengar ..tp kami suami isteri bersabar je dn terima bl rezeki kami.. Lpas 6 thun baru allah bagi apa yg kami mahukan dlm pernikahan kami.. Alhamdullah baby sy pon dh masuk 4 bulan sekrg.. Buat sis bersabar ye.. Sy pon pernah rasa apa yg sis rasa.. Sis suruh suami terangkn kat mil elok2, bukan xnk tp xsedia age.. Mmg org tengok dn ckp xkn sedia2 age kawin dh masuk 2++.. Tp sebenar bersedia ni semua sudut..fizikal, emosi, kewangan, dn segi persekitaraan kita... Klo kita xsedia semua tu tiba2 kita hamil mcm ane semua terganggu... Hanya allah saje yg tau kita ni betul2 sedia ke x...

Lagi satu, bila dua2 ready bru Allah kasi.. Mcm sy jgk sblum ni, mula2 tu ckp ngn husben xready lg, nk tu dlu la nk ni dlu la.. Pstu bila lma2.. Tgok org ada bby rsa mcm bestnya🤭.. Pstu ckp sy reafy dh.. Husbn pn ok.. Dia ikot kita je bb bby ni sb kita kje lbih nnti ps ada ank.. 😁 So xlma tu, alhamdulillah ada rzeki. N now da sebulan lbih da bebyboy mama. Cpt msa bllu.. Oghang ckp branak msa muda2, nnti tua2 xlarat da..

Sama mcm saya. Tak apa,puan buat tak tahu je.Cakap je inshaAllah mesti ada rezeki. Biasa la tu mcm mertua saya , dia rasa mcm anak umur rapat2 senang jaga. Nanti sekolah pun sama2 hantar sekali. Urusan semua jd mudah kalau sekali jalan mcm tu. tp kata dengan suami ada plan kita ikut plan kita. Orang lain nk paksa2 jawapan dia cuma inshaAllah,itu semua rezeki dri Allah. Senang ckp mcm tu mesti dia org pun ooo yelaa..hahah

Saya pulak mil x suka kalau saya tambah anak..tiap2 kali saya pregy ..mesti saya rungsing kalau dia tahu..sbb selalu dia kata..susah nak kerja kalau ada anak kecik..kali ke 5 ni pregy saya memang x nak bg tau awal2..tah mcm mana dia tahu..asyik tanya saya..knp pregy..x mkn ubt ke..rancang ke..allah...sampai saya stress sgt..bukannya saya suruh dia jaga masa dlm pantang..atau jaga anak saya..tp cam tu la mil saya..

ckp je.kalau rezeki awal adalah. kalau xde belum ada lg la tu.. tp kan kan.. elok lepas kawin x yah merancg..dlu sy merancg gak. sbb rasa muda lg.. kewangan pun x stabil lg.. tiba2 ada member office ckp.. x yah rancg.. nanti tuhan x bg betul2.. anak tu rezeki. lepas tu terus x merancg.. trus lekat..

5y ago

inshaallah allah bg betul2 time kita bersedia.. oke.. buat masa asal2 kawin ni.. xyah merancg

Abaikan sbb anak2 yg u lahirkan tggjwb u n suami.yg bersusah pyh apa semua u n suami.bkn mertua u.sy n hubby 12thn kawin ank baru sorang n baru nk masuk 2 ni.byk komitmen lain dlm marriage kami so dah btul2 ready baru tmbh.alhamdulillah planning anak lbih mmbahagiakn khidupan.idup lbih brkualiti.

Pegang tangan mak mertua sambil senyum and ckp dgn lemah lembut yang sis dan suami tengah berusaha insyaallah tak lama lg ada la tu.jangan risau mcm tu sis..bukan sis nak bohong tapi dgn cara ni sis tak melukakan hati mana2 pihak..dan doa mertua sentiasa ada buat sis dan suami.

Ckp je xready. Yg mengandung awk. Yg jaga baby nnti awk. Yg keluar duit awk bukan mak mertua awk. Pokok pangkalnya semua ikut pada diri awk n hubby je. Xyah dgr ckp sesiapa.

Emm klu kata blum ada rzki lg..agak2 valid x xcuse tu ek?? 😅😅✌Nti kata xready nti msti mil sis jdkn isu nti... So better kata lum rzki lg even dh try n error

Ckp jek kat mertua cmni. "Allah akn bg rezki bila sis n suami da ready sbb hnya Allah jek tau stiap kmpuan n kekurangan hamba Nya.."