TAK READY UTK PREGNANT

Hi, saya first time pregnant. After about 5 years marriage, baru ada rezeki dapat baby. Tapi saya tak ready. Sgt3 tak ready. Bole bg saya kata semangat ? Atau bgi saya jalan kluar ? Saya nak gugur kan kandungan, tapi rasa mcm berdosa pulak. #pleasehelp #advicepls

20 Balas

insyaAllah sis ready tu, mmg rezeki Allah nak bagi lepas kahwin 5 tahun. saya dulu pun cakap tak ready, nak nak lepas kahwin terus mengandung. througout pregnancy tu, saya jaga tak jaga je pemakanan. nak² morning sickness agak teruk, lg la saya mcm merungut itu ini. lama² saya mula syg baby saya. Tp masuk 23rd weeks, saya lahirkan premature baby yg dia sempat hidup 1 hari je. patah hati saya sampai ada masa saya nk jadi gila. asyik salah kan diri sendiri. siap ckp ni balasan sbb asyik merungut, konon dulu kata taknak ank cepat sgt, kan Allah dh ambik dia balik. Nk dekat setahun jugak baru saya rasa emosi makin stabil sbb kan perkara ni. Alhamdulillah Allah rezeki kan saya pregnant lg skrg dan semoga dipermudahkan hingga akhirnya. Mungkin sis boleh jadikan pengalaman saya antara reference utk sis terus jaga pregnancy sis baik², jaga anak tu baik². insyaAllah semuanya yg baik² je utk sis n family.

hi. takpe awak. awal2 je ni awak ckp xready, nantiii dh rasa tendangan, dah rasa gerak2, dah beranak in shaa Allah awak syg anak tu. kwn sy, mcm ni la. tp dia baru kawin terus lekat. awal2 ckp xnk. makan semuaaa xjaga, semua bedal, and anak tu ada la penyakit (dpt detect dlm perut lg). lahir2 je syg terus anak tuu, sbb dh susukan and menyesal sgt2 sbb xjaga dr awal.. so tlg la jaga kandungan tu, syg la dia. tu anak awak, awak kandung. ramaiiiii org nak anak, tp xda rezeki lg. yg dah pregnant, gugur pulak. jaga ya kandungan tu. melainkan mmg ada mslh apa2, bncg la dgn doktor, family. kami kt sini boleh bg kata2 semangat utk jaga anak tu.. and tlg fikir yg positif je tau.. utk awak dan baby jugak. *hug*

2y ago

bolh tahu tak dpt detect maslh apa ye

Sy ada sorang anak angkat. Umur dah masuk 6 tahun, perkahwinan pun 6 years dah. At first, I am okay klu Tuhan x nk bg sy rezeki anak cuz waktu tu kami diuji duit tak cukup, anak slalu sakit kena ulang alik ke klinik, and I had to reject a lot of job offers dlm bidang I. I actually nak focus on my career but niat tu x kesampaian sbb anak angkat kami ni. Anak angkat sy ni anak adik I, dia blm kawen tp terlanjur so x nak org lain tahu, kami pun adopt la anak ni. It was not a smooth journey, I had depression and anxiety tp we made it! Financially stable now, happier and God decided to give us a baby😭😍. Merasa juga I ada nyawa yg hidup dalam rahim I. U can do it sis💪🏻💪🏻

Mcm kawan saya gini lah cakap nya, tak ready... Lagi² dapat kembar pulak... Lepas dah bersalin mmg tak mahu, nak bagi orang... Bila orang nk amek, dia sedih kata nya dah beli brg baby semua takan nk bg org.. Kami kawan2 bg dia semangat.. Alhamdulillah, rezeki dia sampai skrg tk pernah putus, makin berjaya. Dari duduk flat dapat beli rumah sendiri, dari kereta viva skrg pakai x70.. Berkat tu penting sis... Redha..

Awww.. Jgn ckp mcm tu. Berapa bulan kandungan? 2019 sya mengandung. Waktu tu bdn dah cntik, kurus sebab sya diet dan berzumba. Tiba2 positif ngandung. Perasaan mcm 50 percent x happy, 50 percent happy skit. Ye la. Sebab dah kurus kan.. U know apa jadi, genap 3 bulan, kandungan gugur dgn sendiri. Menyesal okey. Rasa bersalah.. Alhmdulillah tahun 2021 sya ngandung balik. Dan never ever sebut pasal " x ready".

bru tau pregnnt ke.sy dlu pn mcm xready n nangis2 sb xnk lg sb bru kwen kn.tp ble da bbpe aritu da rse hepy je.tp xde rezeki gugur ttbe.hmmm.tp 6bln lps tu pregnnt.mcm xready jgk sb ade mslh ksihtan.sb rsau sb ade trbuat xray.tp kwn2 bg kata smngt n ckp jgn rsau.n skg da preg 4 bln.rse seronok n excited je nk jmp bby.mgndung ni mcm2 de rzeki nye.xbaik ggur kn.mngkn skg sbnrya awk da sedia utk ade ank😘

Awak sendiri mention dapat “rezeki baby”. Semua jenis rezeki is a blessing. Terima dengan hati terbuka, sama sama doa dengan husband supaya anak yg dikandung ni akan membuka lebih banyak pintu rezeki untuk both of you. Nanti terus ambil perancang ye so that takde lagi rasa camni. Kesian baby tu tak bersalah. Moga dipermudahkan semua urusan awak!

Actually jgn buat begitu . Ade yg brtahun2 kwin . Xdpt ank . Tpi smpai turn awk . Awk xnk plk . Sptotnye diri awk rase brsyukur , sbb awk dpt pregnant . Niat dlm diri , jgn pentingkn diri . Yes mmg rase best brdue dgn husband . Tpi smpai bile ? Sye smpai menangis2 tau baru dpt 2 line . Tpi awk sesenang hti brkate mcm tu .

x pe sis.. pelan2… masa sy kawin dulu tak ready nak anak.. tambah sy dgn ada slip disc L5-S1.. tpi bila Allah bg rezeki awal.. Sy terima.. Alhamdulillah skrg nie yg mengandung anak ke 2.. walaupun belakang sy masih tak okay.. suami byk membantu..

Um ni kes rare. Selalu orang yang dah lama kawin lah lagi menunggu zuriat. Macam ni lah, kalau betul2 tak nak baby tu, lepas bersalin nanti bagi orang. Ramai orang dekat luar sana nak baby. May Allah ease your journey

2y ago

Ye saya tak silap org, Saya reply kat post akak tu, tapi saya tertekan ke comment sis😅