BREASTFEED

Saya dah selamat melahirkan baby boy..Due date 03/06..baby lahir 25/05..Baby masa lahir terus masuk nursery room sebab ada masalah oxygen..Baby tak breastfeed..nurse bg susu formula dulu..Sekarang saya cuba breastfeed baby saya,kadang2 dia melekap tapi tak lama..and dia macam xdapat susu tu..saya bagi susu formula dalam bottle sebab risau dia tak susu..Saya juga pam susu secara manual tapi xkeluar banyak pun..dalam 1oz je and bagi baby susu dari bottle sebab dia xdapat nak melekap dekat nipple..Sekarang ni breast saya bengkak..bagi baby hisap pun dia tak pandai nak lekap..nak pam pun xboleh sakit sangat..ada tak mommy yang ada pengalaman sama macam situasi saya ni? Any tips nak kurangkan bengkak and rasa padat kat breast? Saya first mom 😫 Nak sangat susukan baby sendiri

2 Balas

saya share cara urut n marmet yg nurse bagi masa dalam hosp, kalau bengkak mmg tkboleh pam sbb susu keras, cara nak lembuutkan ketulan ketulan susu tu. awak kena urut secara membulat, guna 3jari (telunjuk, jari hantu, jari tengah) masa awak urut membulat tu, tekan jari awak pada ketulan yang keras, agak dh kurang berketul, cuba marmet, cara marmet pula awak buat "C" guna jari, awak letak tangan "C" pada areola dada. awak tekan ke dalam dan picit. kalau saya explain ni tak jelas, awak cuba search pada tiktok atau youtube, cara baby melekap pun banyak di socmed. maaf berbelit & kalau awak tak faham hehe

11mo ago

urut ketulan tu dari bawah(areola) ke pangkal dada..

tuam and urut. marmet. kne bgi jugak bby menyusu. kalau perlu pg beli nipple shield. brand pigeon yg elok.