Bengkak susu

Hi.. mummy2 boleh tak share kalau kene bengkak susu cner? Sebab masa lepas bersalin.. baby nak direct feed..lepas baby kene tahan wad sebab kuning.. dia minum botol susu formula.. sebab ingat takde susu badan..dah try pam n massage..tak keluar.. tiba2 hari ke 4 ..breast bengkak sangat.. terus rasa sakit.. macam mana eh.. dah marmet.. tapi keluar sikit sgt

4 Balas

rajin tuam ais atau air panas ..sy hritu pon ank kt wad ..then hari ke 4 hosp call utk warded skli.. then dorg suruh susukan baby. .after bpe jam terus bengkak susu ..sy rajin kan marmet and mndi air suam/hangat smbil urut bhgian ketiak n breast yg bengkak ..lps tu marmet .. susu bukan tak kluar tapi mmg susu sikit ..sbb newborn mnum tk byk ..so jgn expect susu terus byk sbb perut baby kecik ..sy keep marmet smpai bengkak surut ..sbb marmet tak sakit ..kalau guna pam sakit ..tu pon 2 jam marmet dpat 1 oz ..if da tak bengkak boleh la guna pam ...nk bgus marmet or Pam 2-3 jam skli ..skrg sy da hri ke 14 ...pam 20 min dpat 2-3 oz jee utk dua2 breast ..okey je mmg ngam2 utk baby mnum..

sis tuam dgn air panas pastu air sejuk. saya pakai handkerchief je rendam dlm air panas pastu letak kat breast. lepas 10 minit mcmtu rendam air sejuk pulak. ulang benda sama. nnti susu keluar sendiri pastu boleh pump. saya beli kat shopee je hehe. marmet lenguh tangan, breast pun sakit.

Awak cuba tengok video ni. Saya pun haritu bengkak https://www.instagram.com/reel/CvMG2xWshyC/?igsh=MXN2eXI0eWIzcDN1ag==

sis u tuam pkai ais..bagi kebas² sikit area breast krngkan skit rsa sakit..u keep on je marmet..