Takut selepas keguguran

Saya dah sebulan keguguran. Gugur masa kandungan 11weeks. Kandungan pertama selepas 1 tahun 3 bulan nikah. Saya sangat takut untuk hamil semula. Saya nak anak tapi saya taktahu kenapa saya rasa takut untuk mengandung semula. Setiap kali saya rasa segugut saya akan menangis dan badan akan shaking takut nak masuk tandas untuk check sama ada saya dah datang bulan atau belum. Saya jadi takut darah. Sangat sangat takut. Saya tak tahu nak kongsi dengan siapa.

5 Balas

sis sama mcm saya gugur masa 1st pregnancy, lepas gugur janin jatuh sesampai jee dkt hosp sampai dah settle balik rumah saya menangis sampai bengkak mata . sebelum keguguran tu saya kencing jee ada keluar darah sekali . siang tu saya 1st time g kk bukak buku . cerita dkt nurse ada darah time kencing dia ckp normal . sebab saya tak rasa sakit saya pun balik rumah . mlm pkul 11 pinggang saya cramp sakit teramat terus ajak husb pergi hosp sampai jee dkt emergency terasa seketul keluar dari kemaluan saya . menangis saya dkt situ jugak depan² org ramai . doc terus bawak masuk dalam scan kosong dah rahim saya . 3 pg tu settle terus balik rumah nangis jee saya . tp saya redha takde rezeki saya . tp saya sedih sbb husb saya banyak kali mintak maaf . doc pesan lepas 3 bulan boleh pregnant semula . saya mmg pantang 2 minggu urut jaga makan . lepas 3 bulan rancang saya pregnant semula . kalau saya tak gugur bulan 2 haritu due date saya . takpe sis jangan sedih² redha doa banyak² InsyaAllah Allah dengar doa kita . kalau sis rasa tertekan sis story jee dgn suami mak atau sesiapa yg rapat dgn sis . jgn pendam . moga urusan sis dipermudahkan 😊

1y ago

Terima kasih atas komen ni, Alhamdulillah saya dah makin okay lepas tulis apa yang saya rasa dan baca komen di sini. 🥰🫂

Sya pon setahun kawen baru lekat yg first baby, Allah pinjamkan smpai 3 bulan. Ni pon baru sebulan gugur. Hearbeat baby sya stop nak taknak sya kena redha baby trun dri rahim sndiri. Feeling yg sangat sedih, anak pertama kan. Mula2 lepas gugur sya pon sama, sedih teramat, rasa takut, fikir mcm2. Tapi sya tekad dlm hati, InshaAllah nnt Allah izinkan lagi pregnant sya nak lawan rasa takut , rasa risau, sya nak berserah smua dekat Allah dan enjoy journey pregnant. Masa sya first pregnant sya takut2 fikir mcm2 okay tak baby dlm perut, kekadang fikiran negative je. Sya rasa mcm tak berbaloi klu sya asyik negative dkt diri sndiri. InshaAllah awk, Allah akan jaga smuanya. Kita bersangka baik dengan Allah. Semoga kita ad rezeki baby sesama lepas 3 bulan gugur ni 🤲🏻. Kita sama2 doa ye. InshaAllah bulan ramadhan mulia ni Allah makbulkan doa2 kita. Anak kita da ada kat syurga, InshaAllah nnt kita ad rezeki lagi. Positive okay 🥰 klu sedih nngis je, tpi janji kena kuat balik kay

1y ago

Awak, terima kasih sangat. Hari hari saya baca apa yang awak tulis ni Alhamdulillah saya dah makin okay. Terima kasih ya. Semoga dipermudahkan segala urusan kita Aamiin 🥰🫂

saya pun 2 kali gugur dan rasa takut tu ada sampai sekarang. awak banyak doa ye minta sokongan dari suami dan keluarga. insyaAllah semangat semula.

saya faham keadaan sis.. saya pun pernah sekali. saya doakan sis kuat semangat. saya harap selepas ni baik2 sahaja ya.. all the best..

1y ago

Terima kasih, semoga doa yang baik itu berbalik pada sis jugak 🥰🫂

Boleh berbual dgn kaunselor kesihatan untuk kembalikan semangat selepas keguguran.