14/3 ni baru buat buku pink. Tak tau kenapa rasa takut. Untuk pertama kali biasa dia mintak minum air gula tak?

Mungkin sy takut sbb dah byk kali muntah & jadi letih. Harap sangat baik2 je. #firstmom

20 Balas

sy bukak buku 3/3 haritu. bukak buku sambil mnom air gula terus. sbb parent ada kencing manis, so kena mnom di awal kehamilan. time preg tahun 2019 xde mnom air gula utk awal2, 7 bulan baru mnom. skrg ni kena mnom plak. kiranya akan jd 2x mnom air gula. awal kehamilan & 7 bulan nnt. Tips dr mak saya, mnom air gula yg masih suam (kalau xde perisa la). Sbb tu sy sggop dtg awal asalkan dpt turn yg air masih suam. hehehehe

Oleh kerana sy tahu preggy dah 16w, jd minggu ni wat buku nx week minum air gula. Selang sebulan kene minum air gula buat kali ke2 sbb saya takde kencing manis..so jgn risau. Beli air gula siap2 kt farmasi. Boh dlm peti, malam tu puasa. Esok pg g klinik serah diri bawak air gula sejuk tu dan minum depan misi.. Minum sekali harung je. Jgn minum 2-3 teguk..nnt rase nk muntah sila bertahan.. kalau x, nnt kene repeat

sekarang ibu umur 25 tahun keatas semua kena minum air gula . 2 kali . saya mula minum 16weeks . kalau tak sangkut gula nanti sekali lagi minum . dia tengok juga sejarah keluarga ada kencing manis tak . Saya akan pergi pukul 7.30 pagi time tuh air gula masih panas2 suam tak pekat .

Kalau family sis ada sejarah kencing manis, memang kena buat. Tapi sampai 3rd trimester je dua kali minum. Itupun kalau yang first and second tak sangkut gdm. Kalau taknak muntah time minum, saya sarankan sis beli air gula sendiri jenama barikel perisa orange. Sedap

Saya skrg 12w. Dpt appointment 14w kna minum air gula sebab faktor sejarah family ada kencing manis, faktor umur lbh 30 thn ngan BMI lbh 30. Sy beli air gula perisa pren kat farmasi siap2. Nanti pi klinik minum je

jangan takut.. relax je.. fikirkan untuk kebaikan awak dan kandungan ya! 🥰🥰kalau takut, dah pulak bacaan tekanan darah tinggi. so Jadi mommy cool. InsyaAllah semuanya baik belaka tanpa mudarat

sya ptt bkk bku Pink 3/3 tpi blm g klinik coz nurse mntk cek sndri dlu 2 week sbb time cek kt klinik tu msh xclear nmpk.. alhmdulillah 2week berturut2 cek nmpak ngn jelas double line tu..

Saya pulak dpt apt minum air gula time w16. Tp sbb mabuk teruk so postpone sampai habis mabuk nnt. Should be w20 nnt. Tp kalau ada history family kencing manis, myb kene awal kot.

Saya pun baru bukak buku pink 3/3 ritu. Next week 17hb kena minum air gula sebab ayah ada kencing manis dengan darah tinggi . Saya tak suka kena ambik darah , sakit 😌

siapa yg ada kes diabetic mcm saya, memang xpayah minum air gula even untuk permulaan buat buku. siapa yg xde kes ni, memang kena hadap minum air gula tiap2 bulan 😂