Mama, dalam pantang macam mana mama jaga luka ye?

Saya dah pening ni. Nurse kk tempat saya check up cakap patutnya just cuci guna air sejuk je, then lap kering. Tapi dia suruh saya senyap2 beli solcoseryl gel pulak untuk sapu kat tempat luka tu. Dia sendiri bagitau kalau ada sister/nurse lain check dalam pantang nanti, suruh senyap2 je sebab tak boleh sapu apa2 ubat sebenarnya. Tapi dia advise gel tu sebab kesiankan saya dah teruk alah mengandung, so nak mudahkan bagi luka cepat sembuh. Buntu dah saya pun ?

1 Balas

Memang dorang tak bagi ubat supaya ubat tu tak reputkan jahitan . Kalau jahitan reput awal takut isi tu tak bercantum rapat betul . Luka tu cepat baik bukan bergantung pada ubat pun . Bergantung pada cara jalan kita juga . Kalau awak jalan kasar kasar macam mana bengkak tu nak cepat surut , macam lebam kat tempat lain kalau awak keep on toyoh dia macam mana lebam tu nak surut . Kena lah bagi dia rest . Orang cakap make sure tempat tu selalu kering tapi saya pun tak tahu macam mana nak buat , darah nifas keluar macam mana nak bagi kering . Lepas tu nurse akan suruh makan ayam dengan daging supaya xzat tu cepat baikkan luka