Just share..bukan soalan yee..

Saya dah hampir 11week hamil, setiap kali pergi kerja, naik LRT.. sbb mudah pergi kerja.. Tpi perut saya tak nampk besar mungkin sy ni cubby orng yee..Jdi orang tak kan perasaan, sama ada tu lemak or ada baby ? kdg2, pagi or balik kerja sy penat sgt2 and tambah pulak mual .. Kan bgus, ada system boleh bagi tahu kita ni megandung.. dpt duduk kjp jdi ar.. Klau sy dudk seat zon utamaaan ..mesti orng buat muka tgok sy.. sedih sgt ?, sy bukan segaja ... sy mual sgt2.. just share shja pda hri ni .. Jgn lupa ibu2 ..pakai face mask yee ?

16 Balas

Haih saya pregnant 6 bulan (perut mmg jenis nmpk) naik mrt pon org wat dek je sis. Padahal saya diri bebtol dpn priority seat tu. Plg x leh blah pegalaman saya bole plak dia buat2 tdo. Nampak saya tros pejam. Kurang asam btol. Malaysian masih x ramai lg yg ada kesedaran sivik cmni. Kena kat batang idong sendiri baru rasa.

4y ago

Kannn .. klau time ramai orngg ..mak aikk, tu memng sesak sgt2,time tu ar diorng buat bodoh taw.. Hmm susah mcm tu ..

Hurmmm..i can feel u, penat org cm ni..kite perut besar pon bukan dorg heran, pegi 30 minit berdiri, balik pon sama..ada yg bg ok, ada yg nampak muka kita pandang dia, dia heran pon tak..igt kite ni larat nak berdiri lama2..tu sy dgr earphone je..tau2 smp..kdg2 berdoa dlm ati tau spya ada org bg duduk sbb tak larat..

4y ago

Alhamdulillah..Kan.. aamiin..huhuhu

Sy tdi msa kt giant..lama dh brdiri kt kaunter express nk byr..lps tu ada sorang ni kt blkg sy brg dia 1 je..blh plak dia mtk nk byr dlu sbb brg dia 1 je knon nya..pd hal npk dh prut kita bsar ni..sy laju je jwb 'xblh,sila tggu ye' smbil bt muka mls nk lyn..letih weiii kaki🤣

4y ago

Kannn..kita pnya brg lgi byk..lgi ambik msa klu bgi laluan ke dia dlu..mentang2 dia lgi tua sikit dri sy..igt dpt la peluang g dpan sy..klu x mgndung mmg sy bgi,ni sbb mgndung kan..kaki pun sakit dh..kite dh la sllu kena tggl ngan suami sbb g operasi,smua nk handle sndri..haihhh..sbr je la😂

Kalau sis berani bgtahu je.. Sy dah 36weeks pun, 8bln lebih, org susah nk bg tmpt duduk. Tak tau la kenapa. Xckup besar lg ke perut ni ntah la..tp rasa ketara sgt nmpk mcm ibu pregnant ni. 😅 masing2 takde common sense kut. Dah duduk depan diorg pon xde yg kisah. 😥😥

4y ago

Alahai 😭.. Serius sy faham sgt2.. penah jdi kes jugk, wanita hamil tak larat, terdudk bawah lantai.. ada orng sngup pura2 tido, tu pun baik ada orng lain tegur suruh bangun, .. Memng ni pengorbanan seorng ibu mengandung lah .. Kena betol2 kuat .. 😔

sis kalau dah tk tahan sis bagitau je mintak nak duduk sebab pregnant. kadang2 org tk perasan. kot2 bagi duduk rupanya tk pregnant ke. sebab sy pun pengguna mrt. insyaallah org kalau tau kita pregnant dia akan bagi kita duduk

4y ago

Baiklah sis.. tpi sy ni jenis segan sgt2 .. skrng alhamdulillah, sy dah kuat sikit and kurang mual .. tpi tu lah, risau bab hampit2 jee. . Lain kali, sy memng akan berani ckp ar.. Thanks ye sis ..

Yg 1st trimester lg xnmpk bump.. Pening dan penat berdiri lama.. Lps tu hrtu naik lrt ada akak ni bump dia besar.. Tpksa la sy bg dia tmpt ddk sbb org pun dh pndg2 sy sbb dia berdiri depan sy..

4y ago

Sama lah sy ... sy pun penah kena, kak2 yg cantik sebelah sy tu elok2 main fon.. tiba2 tido pulak 😅 last2 sy pun bgi jugk smpai lah nmpk kerusi kosong mls nk dudk dah ..

Letak tag im pregnant kt hand bag. Kalau xpaham bahasa jugak, kna gantung buku pink kt leher agaknya. Society xbnyk yg alert bab tmpt duduk yg priority ni. Acah2 main tepon n tido je.

4y ago

🤣🤣 bagus idea sis.. Klau tak nampk jugk , tunjuk buku pink kita sehelai2 bagi dia orng baca .. Hahha ..tq sis bgi idea..

Sy penah alami sis,cuma perut time tu jenis xnmpak walaupun 6bulan...sy dh smpai peluh sejuk batuk2 nk pitam...sy plak jenis diam je xberani ckp..nasib la dh nk smpai tmpat nak dituju.

4y ago

Alahai sis .. kesian yee.. Mcm ne ar sis boleh tahan yee 😭, klau sy dah terduduk tu .. Betul2 ni membuat ibu2 megandung kena kuat lah ..

Yea sy pn Alami situasi yg sama , kdg tu dh la xdpt tmpt duduk, ade plak hamba Allah tu masuk train , dgn muka diva, terus Libas handbag, kene kt perut Kita, ase mcm nk lepuk pn ade.

4y ago

Sis patut pi kt dia libas balik kalu dia tany kenapa sis ckp sya ni mengaandung awk x nmpk ke yg main libas2 kt perot tu say sorry pon tidak 😤

Pnh jgk jd mcm ni... Sy da xtahan sy g kt org tu sound trus... Trus bg sy duduk... Alasan dorg sory kak "tak nampak" Allahu pdahal sy kt dpn² muke dia kot.. Mcm2 peel😅

4y ago

Alahai 😅😅 mesti orng tu malu tu .. Tpi yg lain boleh jugk buat tak tahu ..alahai tak tahu nk kata apa ..