salam smua. sy 6weeks pregnant skrang and first mom

skrg ni sy xde alahan apa2 tapi ada rasa mual kadang2. rasa nak muntah tp tak muntah. kdg2 rasa senak bawah perut (tak kerap & tak sakit sgt), takde bleeding apa2. perut pun rasa kempis je tak rasa kembung. awal2 haritu ada juga rasa kembung. skrg kempis je klau tak makan. cuma rasa banyak angin. jdi persoalannya adakah normal? sy masih tak brani pergi scan. sy jdi risau sbb skrg bnyk sgt cerita pasal silent misscariage 😔 lgipun msih awal lgi sy tkut tak nmpak and sy jdi overthinking. tp bila tak scan pun still overthinking bila dpt tau kawan saya pregnant 4weeks pun dah ada alahan teruk. sy takde lgsung tanda2 pregnant yang mostly ada pada orang lain. kdg2 je ada rasa breast sakit, mengidam, mual. normal ke? 🥺 sy bukan nak minta ada alahan tapi jadi courious. boleh tak share minggu ke berapa korang smua start ada tanda2 pregnant yg ketara? #ingintahu #firstmom #bantusharing

10 Balas

hmmm. sebenarnya kan, alahan/symptom/tanda2 pregnant ni ikut individu. rasanya dekat sini pun ramai juga ibu2 pernah comment berkenaan ni. tanda2 pregnant pun takboleh nak dijangka semuanya sama, sebab kadang2 seakan sama dgn datangnya period. kesimpulannya kena check upt lah untuk tahu pregnant atau tidak. alahan ni kebiasaannya kita dengar, berlaku pada awal kehamilan je, tapi tak juga, ada yang kena lambat pada 2nd-3rd tri, ada juga yang takde alahan langsung sepanjang pregnancy. semua ni normal, as long as perkembangan baby okay dan tiada bleeding/spotting. plus, alahan ada banyak jenis. ada yang mual/muntah, ada yang allergic gatal2 badan dll. pengalaman saya untuk first baby, saya scan baby 7weeks+, nampak kantung sahaja, repeat scan masa 9weeks, dah nampak jelas semua. tapi rasanya ada juga ibu2 yg nampak lebih awal. alahan pula, hanya mual/muntah on/off sampai lah nak bersalin. sakit nipple dan breast hanya on 1st tri je, lepastu okay dah. orang rapat saya, ada yang kena masuk hosp sebab dehydrated, ada yang steady je. berbeza beza journeynya. doa dan kata yang baik baik, Insya-Allah dipermudahkan. relax, jangan overthinking sangat tau. 🫶🏻 hopefully comment saya membantu serba sedikit.

5mo ago

Alhamdulillah. Tenang nya rasa awak punya post t. Kasih sedikit sebanyak hilang gusar saya!

awak mcm saya..sya prgnant lebih dari 8 minggu dah. takda alahan sgt macam org lain. kadang2 je saya rasa muntah. tapi jrang sgt. sakit kepala and pening ada tapi sama jugak. jrang sangat. selera makan plak bertambah tambah.mngidam jarang jarang.breast bru 3 4 hri ni bru rasa sakit. .morning sickness plak baru hari ni tiba2 muntah..tpi mybe sebb saya demm. terkejut mnum air ais semalam kot😅 cuma sya sakit pinggang . sebb tu saya cover bergerk. sebb kalw sakit pinggg tu nak tnduk sembhyg and buat apa apa ke tak selesa. kena buat slow2😅 satu lagi sya kuat mengantuk and cepat penat. and cepat semput. terutama kalau saya tnduk kan badan. contoh macam ambik air sembhyg ke..mmg ke stop kejap and smbung balik. sebb semput. nafas jadi pendek. and pinggg jadi lenguh selenguh lenguhnya😅

5mo ago

belom lagi..sya nk tggu bagi bnyk minggu sikit.sebb risau p scan tak nampak je..rugi🤣🤣🤣🤣🤣

Saya pun 6 weeks, sama jugak takda alahan. Dari start saya tahu saya pregnant, saya cuma pening biasa je. Scan masa 4 week, rahim tebal, tak nmpk kantung. Masa scan 6 week pun sama. Baru semalam saya scan. Masih sama. Kantung takde lagi. Saya dah tanye bnyk klinik, dorang ckp, normal 6 minggu tak nmpk kantung lagi. So saya nak scan masa week 12. Kiranya kita kena pi scan masa 11/2. Buat masa skrg ni jgn negative sngt, kurangkan tengok tiktok mommy yg share cerita psl silent misscariage or kantung kosong tu. Selagi takde bleeding, jaga jea elok elok. Jgn buat kerja berat. Banyakkan rehat. Inshaa Allah okay tu. Btw saya pun first mom ☺️.

5mo ago

saya semalam baru scan, dah 5 weeks dah nampak kantung. scan melalui bawah. masa scan 4 weeks tak nampak apa, just dinding rahim tebal. tapi masa scan, nampak kantung dan npk ada darah kat sebelah kantung, hmm risau

awak sama macam saya .. scroll TikTok banyak FYP silent misscariage kadang takut juga benda tu terjadi kat dirini.. sampai sekarang takut² sbb saya punya weeks tak sama dgn last period .. masa mula² scan 4w dah nampak kantung & dinding rahim menebal .. pastu repeat scan 6w. dah nampak heartbeat .. next week baru nak pergi scan lagi sekali untuk tengok perkembangan sebelum nak bukak buku.. saya pun tak ada alahan yang teruk² macam orang lain .. cuma kadang² je pening kepala pastu cramp perut .. kerap tidur .. badan cepat letih .. gatal² badan habis naik bintik² kat perut sampai belakang badan.. saya pun first mom juga ..

5mo ago

ye sis sy pun simptom gatal2 tp tak naik bintik2. smoga kandungan kita sihat mmbesar dgn baik. btw now perut awk mcm mana ya? mcm saya rasa makin kempis pulak perut ni compare last week 😭

dia mcmni tau. ada org alahan dia mai awl, ada org alahan dia mai lewat, ada org sepanjang pregnancy ada alahan dan ada org xde alahan lngsg. all depends on their body. do not compare each other. hatta every pregnancy pun macam tu. mual, tak ada selera makan, mengidam is one of alahan. tak semestinya muntah smpai lembik bdn xblh mkn minum apa pun. 6w dh boleh buat confirmation scan dkt klinik swasta. then by 8/9w scan semula utk check dh ada janin dan heartbeat atau tak. only confirm ada then proceed pergi kk book tarikh buka buku.

5mo ago

ye betull. tq sis for sharing ❤️

Sy 6weeks 2days..tgh alahan.. Bdan lembik je.. Nk mkn pun tk selera.. Sama mcm sis juga.. Kdg dtg pening2.. Alahan sy masih boleh masak n buat kerja rmh sikit2.. Kdg tu trbaring jgk.. Sy lagi la tgh menyusu anak first.. Ada juga trpikir bukan2 sbb sy tak scan langsung pun dri thu pregnant.. Tpi pikir yg positive jela in shaa Allah tkda apa.. Selagi tk bleeding & senggugut teruk.. In shaa Allah bby okay.. Skrg pun husb sy beli ubat iberet dkt farmasi.. Okay la sikit sbb kandungan acid folic dlm tu pun tinggi.. 😊

5mo ago

smoga kandungan kita smua sihat mmbesar smpai melahirkan. smoga awk kuat ye sis nak handle menyusu anak lgi tu 🥹

hai awak, saya pun masa tahu pregnant awal2 tu xda alahan lgsung . ikut trikh last period sy dh 6week pergi scan baru 5week . alhamdulillah dah nmpak kantung . pergi scan utk confirm pregnant and nk tgok betul ke kdudukannye kt dlm rahim . skrg dh 6week sy dah mula rasa loya dan penatt + xbermaya . hehe positif n enjoy pregnancy journey 🫰🫰🫰

Saya pun sama macam sis, first mom n kandungan 6w. Semalam pegi scan tapi nampak rahim je menebal, belum nampak kantung. So next checkup a week before bukak buku pink (9w). Saya takde pape alahan, mual etc. Cuma perut mudah kembung n kerap lapar. Semoga kandungan kita semua baik2 je 🫶🏼

5mo ago

aamiinnn3 🥹❤️

preggy tak semestinya ada alahan mommy 😊 Saya first dgn second pregnancy ni pun takda alahan jugak. apa yg mommy rasa mcm mual mengidam tu semua normal je. takpa, nanti gi scan dekat klinik ye utk confirm pregnancy.

5mo ago

tq dear ❤️

Normal.