Susu Badan Sikit

Saya dah 5 bulan postpartum. Lepas puasa haritu susu saya drop sangat2. Baru baru ni setiap sesi pam hanya dapat 1 oz ja combine dua2 belah. Saya dah ambik nufiya jelly. Baru try satu lagi milk booster. Hasil macam sama ja. Saya tak tau nak buat apa lagi. Saya dah increase kekerapan pam sampai melecet2 puting dah kerap sangat pam. Anak taknak terus susu dengan saya sebab susu takda. Saya memang lebih bagi susu formula ja dari badan sebab susu takda dan anak mengamuk dan reject direct feed.. Apa lagi saya boleh buat? Ada tips? Kalau boleh saya nak lebihkan bagi dia susu badan daripada susu formula. Sedihnya tgk susu sikit nak simpan pun segan sikit sangat. Tapi saya masih taknak putus asa. Share sikit semangat2 please.

2 Balas

Sis! Kita sama. Just nak bagi semangat and I believe you can do this. Jangan putus asa, and doa banyak banyak. Insha’Allah akan ada hasilnya. Saya pun sekarang dah mula pulih. Cuba untuk bagi baby direct semula sebab dari pengalaman saya, itu yang buat susu punya stock naik balik. Memang sepanjang journey tu sedih penat nak nangis semua cukup, anak reject df. Susu sikit. Tapi ingat muka anak, terus semangat semula. Also, something is better than nothing. Walau pun 1 oz, susu sis tu lebih function dari formula yang anak sis minum lebih banyak. Semoga perjuangan sis berterusan dan dipermudahkan.

5mo ago

tq sis bagi semangat. semoga semua yang baik2 mengiringi sis juga. hugs. happy mothers day.

masa puasa pam brp jam skli?

5mo ago

InsyaAllah boleh tu. saya doakan semoga mummy berjaya susukan anak balik ye 🥰🥰