Anak Susah Tidur Kerap Susu

Tolong anak saya 3 bulan. Menyusu kerap. Bila letak ja bangun. Susu lama 15 ke 30 min. Tapi letak dalam 5 min bangun. Saya stress sangat2. Sebab kejap2 susu. Bila saya susu and burp dia jaga takmau tidoq. Dia suka susu terus tidur. Tapi bila letak ja lepas menyusu dia nak muak susu dia bangun. Saya tak boleh buat apa tak tenang. Nak masak tak boleh nak tidur tak boleh. Saya dah mula buat dia sebab penat sangat. Saya tak tau nak buat apa. Dukung dalam carrier dia tak suka. Letak tak suka. Mati la camni bila susu ja kena pegang. Badan habis sakit lenguh semua. Kepala rasa serabut banyak benda nak buat tak boleh. Saya perasan dia tidur lama bila bawa kereta ja. Takkan nak 24 jam bawa kereta. Tolong la saya rasa nak gila macam ni penat sangat2. Apa semua saya buat tak kena. Nak pam susu pun tak boleh dah dia menyusu ja kerja. Urut dah tukaq pampers dah. Takkan nak bergantung ja. Buh puting taknak. Semua saya dah cuba. Letak kat swing pun taknak. Saya nak kata susu takda bila tekan keluar ja. Bagi formula pun dah. Tak tido juga. Dia tido bila dia dah penat sgt.

8 Balas

Hi sis! Just a reminder youre a great mom! Btw ni tips saya sbb anak saya hampir sama, saya positive kan minda yg susu badan cukup & akan buat anak lgi lena. So far anak 3m dia akan tidur siang dalam 3-4 kali kan, anak saya 3 sesi. Utk sesi pertama saya akan join baring sebelah anak. Sbb dia nak bau ibu dia jugak baru dpt tdo 😩 Ohya, saya bagi anak puting / bagi dia hisap jari. So dia tak akan menempeng. Saya pun selesa anak pun dpt tdur. So far dia akan tdur 1 ke 2 jam. Bila dia bangun, saya akan cuba buat benda slow2. Contoh, masak ke benda yg simple2 mcm telur goreng utk alas perut. Atau jemur pakaian. Sbb wake window dia dah lama dalam setengah jam ke 1 jam. Then akan tdo balik, sesi kedua sy pun ikut rehat. Bangun pula utk kali kedua, masa tu baru dpt solat apa semua. Sy bagi je dia main sendiri, atau saya pasangkan zikir2 bagi dia dengar sbb baby sy nangis kalau xde org crita dgn dia. Sesi ketiga masa ni dah nak sediakan barang utk berbuka, saya akan pakai baby carrier. Tapi mngkin anak sis dia bukan x suka, maybe x biasa sbb anak saya pun mula2 mcm tu. Ni tips saya sendiri buat, bila tukar pampers, saya akan banyak2 mnta baby doa rabbi yassir, sbb diorang bukan nak susahkan tapi perlukan kita untuk tolong tido apa smua. Sometimes, you need to take a step back bagi husband you pula buat. You pegi la berurut, cuci rambut, inshaAllah akan dtg balik semangat. Apa apa pun all the best semoga dipermudahkan!

Mcm baby sy juga 3m suka mengempeng. Apa yg sistur kat bwh ni ckp betul. sy pun menyusu sambil baring demi nk suruh dia tidur kalau tak letak je bangun. Tp kalau dia terjaga dan nangis dan sy tgh bz, sy minta bantuan suami utk gendong atau berbual dgn dia. Selalunya dia beri kerjasama kecuali mmg lapar susu. Kadangkala sy letak dia di ruang tamu jadi dia ralit tengok abang dia bermain so dia x nangis walaupun terjaga. Kadangkala sy terpaksa biarkan dia nangis utk settle beberapa task tp jgn lama2. Sy fhm penat dan kita byk kerja. Oh sis boleh cuba pakai beg gendong tu sambil buat kerja rumah juga menjadi. Sy hrp awk dpt bertahan. Awk seorang ibu yg hebat. Sy fhm baby sy pun kalau x mengempeng pun janji nk dgn mak dia samada riba atau dukung. Kadang sambil lunch/ dinner pun sy riba dia, sambil yak dlm toilet pun terpaksa angkut dia. Tambah lg ada anak sulung Autism yg masih blm boleh berdikari, sy masih kene suap mkn minum, mandikan si abg kadang mcmtu la sy terpaksa tinggal je adik baby kjp. Dia nangis pun gitu la terpaksa asalkan jgn sampai dia nangis kuat atau lama sgt tu sy akan terus cepat2 pickup dia

Sabar sis saya faham sebab anak saya pun macam tu jugak sampai la skrg, ni baby dah 4m 😔 sehari sebelum puasa haritu saya dah menangis sbb dia buat saya stress. Saya nak makan pun tak sempat. Anak nak tidur tpi dia cari kita utk dia boleh tidur. Anak saya high demand so buat 5s pun tak jalan. Dulu lepas menyusu saya terus bedung dia pun tak lama tu dia terjaga. Even dia dah lama menyusu pun kadang tu sampai sejam/lebih, letak terus terjaga. Dah bagi susu fm sambung lagi susu badan🥲 Sampai skrg saya tak dapat tidurkan dia dgn lena😅 tapi masa nak masuk 4m haritu malam dia dah start tidur lena sampai pagi tanpa terjaga. Cuma siang lah cari nenen, so memang saya tak boleh buat kerja 😭 Saya doakan awak kuat ya, bersabar la hadap semua ni sampai satu tahap baby akan ok. Dia bukan baby selamanya, nanti kita akan rindu bila dia tak lekat kat kita (saya selalu igt benda ni utk saya kuat) 🤍🤍🤍🤍

1mo ago

Maksud saya kt situ waktu dia newborn sis, kat situ saya dah sebut “dulu” 😉

Rasanya baby sis bukan nak susu untuk tidur. Baby sis tu nak mengempeng utk bantu dia tidur. Sis cuba follow ig/ tt baby language. Belajar buat 5S. 3m normal je baby macam tu sbb baby nak belajar skill baru. Baby dah start lihat sekeliling, dengar, sensitive dengan keadaan sekeliling. Part of baby development. Kalau sis follow ig/tt tu insyaAllah membantu. Saya pun 4 orang anak. Anak yang last sekarang ni 112hari. High demand. Kena buat 5S baru boleh tidurkan dia, tak mengempeng nak nipple dan i pun tenang nak buat kerja. Harap membantu. Stay strong ya mummy 🫰🏻

1mo ago

tq sis

Try menyusu sambil mengiring. Selalunya menyusu badan kalau baby terlelap tak perlu burp kan pun tak apa. Tu maksudnya baby selesa sbb tu dia tertido. Saya faham sangat. Baby sy pun 3 bulan macam tu. Kadang da 5 6 kali da ulang benda sama. Pastu tido pun sekejap sekejap. Badan tah usah cita la mmg lenguh sakit satu badan. Menagis tak yah cita la. Banyak kali juga menagis sebab badan rasa letih tak cukup rehat.

1mo ago

terima kasih sis tak judge dan beri nasihat. doakan saya sis.

puan boleh cuba kaedah ni, anak saya haritu macam tu jugak susu kejap lepas nampak tidur saya letak mesti bangun, lepas guna kaedah ni Alhamdulillah ada kesan.. saya boleh rasa stress nya puan, kadang saya nangis je nak bagi lepas rasa penat, semoga terus kuatkan semangat ya

1mo ago

puan kalau ada Instagram boleh cari "Baby Language"

Puan dah cuba bedung? anak saya bila tak bedung memang dia tidur 5 minit je. Bile letak je auto bangun. saya bedung lepas tu letak kt bawah sambil tepuk tepuk sampai dia rasa lena sikit. Tu pun buat apa apa memang kene pelan pelan je nak bukak pintu pun tak boleh ada bunyi.

4w ago

bedung separuh badan. buang baju pakai bedung ja.saya bt utk baby 3m saya . Alhamdulillah memang membantu. tidur lama. 2-3jam.siang. malam bedung penuh bila nak masuk tidur sampai pagi tidurnya. jaga nak susu ja. saya tidur sebelah dia dan susukan secara mengiring senang tak perlu angkat pun.hanya selak bagi ja.saya bf.

Susukan dia mengiring pastu lps slow2 bila dh nyenyak. Kalau boleh bedung, bedung je. Pakai carrier apa tu? Kalau sy 4 bulan baru bg carrier. Puan sabar lah ye. Mmg susah nk buat kerja bila ada baby ni.Life mmg tak sama mcm takde anak.

1mo ago

saya cuba ya yang mana boleh. tq tq