38w 1d sakit macam macam

Hi. Saya dah 38w 1d tp sakit kat semua tempat. Ada tips tak nak kurangkan sakit? 1) sakit pinggang kiri kanan 2) Sakit tulang belakang 3) perut asyik mengeras dan sakit 4) rasa cucuk2 ari2 5) kaki bengkak sakit 6) tak boleh tidur 7) loya muntah 8) sakit kepala 9) tidur semua position sakit badan Tq. First mom here… very clueless

5 Balas

kalau sy, mengalami benda sama.. utk 1, 2, 4, 6 - sebelum tidur, saya buat senaman regangan dan exercise for lower back pain relief . boleh cari kat youtube. biasanya mcm squat, butterfly exercise, kegel. percayalah, buat tiap2 malam, sangat membantu. pada masa yang sama, mntk tlg suami urutkan dekat area pinggang. pun boleh cari kat youtube. utk no 3. - yang ni kena embrace the pain, keep positive. this is the beauty of pregnancy.. nnt lepas ni, kita plk yg teringat perasaan mengeras ni mcm mana.. dan akan rse rindu.. cuba baring mengiring ke kiri.. biasanya akan kurang sikit rasa sakit. no 5 - mntk tlg suami urut kaki.. sangat2 membantu utk kurangkan sakit. dan pada masa yang sama, pakai maternity compression socks. saya beli kat shopee.. sebelum smpai, kaki mmg bengkak.. mntk suami urut malam tu, alhamdulillah, bgn pg, kaki kurang bengkak dan rasa ringan. stoking tu sy pakai malam je.. skrg kaki dah xbengkak. -no 7 kena makan sikit tapi kerap sis.. kena ubah pola makan, kurangkan berminyak dan pedas. - no 8 saya cuba tidur siang, atleast 15minit sehari. biasa waktu lunch hour. sangat membantu. - no 9 saya pakai pregnancy pillow. tapi, kalau travel ssh jgk sebab bantal tu besar. jd sy gunakan suami sbg pregnancy pillow sy.. pastikan 1 bantal antara paha, lutut dan betis, 1 bantal lg kat belakang badan utk support. sebelum tdo, mandi air suam.. #p/s: ni semua dari pengalaman saya. mungkin lain orang, lain penerimaannya. semoga membantu sis.. tapi, yang pastinya, kekal positif.. 😁😁

9mo ago

Thanks a lot sis 💗

sy pregnant anak 3rd teruk sikit sis. sakit kat ari² sampai ke peha. masa nak bangun dr tilam,kadang² sy minta tlg dgn husband sy tolong pegang supaya sy dpt bangun. seksa sgt²,sampai ada masa tu sy nangis sebab ngilu. bila dah bersalin,lg teruk. anak 1st dan 2nd sy keluar wad,boleh lg pergi supermarket topup barang baby sikit. hari² cek kuning baby pun maintain semangat lg sampaikan jiran2 tegur sy mcm bukan ibu lepas bersalin. lepas bersalin anak 3rd ni badan lemah,nak jalan pun mcm mengira langkah 1 persatu,rasa mcm org yg hampir lumpuh sy rasa. mungkin sebab 2 anak baby girl,yg 3rd ni boy. mungkin juga faktor umur buat sy mcm tu. tp tak lama juga benda ni,agak² 2 minggu mcm tu baru ok.

tanda2 nak dekat bersalin da tu puan. kalau ada turun tanda, cepat2 ke hospital ya. kalau baby kurang gerak pon sama

Pakai pregnancy pillow bantu kurangkan sakit bdn sis

Takda tips. Lepas beranak semua tu akan auto hilang