34 Weeks..

Saya dah 34 weeks.. Nak tanya.. Apa makanan or petua yang bagus untuk ibu dan baby?

22 Balas

kalau sy, akhir² trimester ni slalu amalkn ssu kmbing, kurma madu delima , air kelapa dan air sengkuang cina..utk elakkan bby jaundis..baca pnglman org..xthu la berkesan k x..kita cuma ikhtiar..xlarat nk berulang klnik lps bersalin nanti..tp kalau kne jgk jaundis ad bnyk lg petua utk cpt trunkan kuning tu.. paling penting buat senaman prenatal selalu biar nnti bersalin xde koyak n xperlu jahit..sy follow kt tiktok senaman tu..baca komen yg buat mmg mnjadi..tp tula xdpt nk buat slalu..lupa..huhu

terpulang ikut keadaan jga...sy beranak pd 34 minggu 3 hari sb air ketuban dah pecah awal....bby keluar2 jaundis agak teruk sb bby&mother msg2 sama darah 'O' pos , so peluang agak tinggi utk kena jaundis & agak susah utk kuning turun dgn cepat...lagipun bby dikira premature dan doktor detect polycythemia sel drh merah agak pekat msa lahir .....msa mngandung, mmg ada amalkan susu kambing, jus delima dan air kelapa juga tp msh juga jaundis ,tp syukur berat bby ok 2.560kg msa lhr premature..😅

Minum air kelapa, minyak kelapa dara, makan byk buah spt apple hijau, jambu batu, kurma, dan kismis

Minum susu kambing sis formula punya nanti Anak xjadi kuning. Mkn brokoli banyak janin suka

2y ago

Thank you sis!

MKDI , hB mntain , baby p0n xkena jaundice + sng nk beranak ☺️

2y ago

sy pun consume Treenea VCO .... start kandungan 33weeks.....✌️

Makan kurma untuk mudahkan bersalin selain banyak khasiatnya

2y ago

kurma*

Air kelapa, kurma 7biji, pati buah delima, susu kambing & buah²

Kurma, kismis, fig kering. Susu. Makan apa yg awak nak makan supaya baby tak drooling nti bila dah keluar.

Air klpa bagus.. kulit baby bersih je time lahir nnti

Minum air kelapa

1y ago

Lekitan putih tu bukan kotor. Itu sbenarnya vernix caseosa. Lindung bayi dari jangkitan, mengawal suhu badan baby.