Bersama selepas bersalin

Saya dah 2bulan bersalin dan ingin bersama suami tapi masih takut2 dengan kesan luka jahitan bawah. Ada org ckp sakit, ada org ckp masih awal lagi nak bersama. Apa pendapat korang?

8 Balas

Benda ni atas diri sndiri.. luka jahitan n trauma lpas bsalin sis.. ada stgh org abis pantang trus bsama sbb luka pun biasa je n dia yakin boleh bsama.. ada stgh org luka sikit pun x yakin nk bsama.. yg penting kalau nak bsama kena bincang dengan pasangan.. jgn gelojoh.. buat slow n steady je.. try n error dl.. klu ase sakit stop la dl.. yg penting luka n bdn kt da sedia sis.. jgn paksa2.

atas masing2. kalau episiotomy & jahit, luka tu akan ambil masa lagi lama untuk sembuh instead of kalau koyak sendiri. kalau nak, boleh cuba dulu. lubricate, slow2, kalau tetiba rasa tak selesa ke sakit ke, terus bagitau suami, minta stop. next time boleh cuba lagi.

prefer 4mth keatas. 3bln ptama fokus dkt bby dlu. yg penting nk bsama suruh suami pakai sarung...walaupun kita dh pkai perancang. kang terbabas baru nk gelabah kata x ready la..apa la

Saya bersama after 4 months.. Memg x selesa sis.. rasa kering je.. mood pun xde (penat jaga anak).. Tp org ckp normal je nanti lama2 bru kita akan selesa utk bsama..

sy lepas anak umur 6 bulan baru bersama .. sbb takut sakit . bila nak bersma tu mmg akan rasa sakit sikit+kering kena guna pelincir baru selesa sedikit N kurang sakit .

2mo ago

sy pakai pelincir durex play classic

After 100 hari baru saya confident. 60 hari seriau. Seriaukan luka. Seriaukan baca post baby baru 2months lebih tp upt test dah double line ?

Sy baby da 7bulan, tapi still rasa pedih2 lepas bersama..kena pakai pelincir baru ok sikit..

2mo ago

Pelincir apa awak pakai eh? Yg selamat

Saya lps nifas habis dah bersama tapi mmg sakit la sis

2mo ago

Czer takyah komen lah ?