Mual muntah

Hi saya dah 12w4d, nk tanya bila mual muntah tk ada lagi? Betol ka memang ada rasa macam gastrik tuh? Saya sblm mengandong tk ada gastrik tapi sekarang ya allah sakitnya ulu hati

9 Balas

Saya dari 6w start gastrik dan tak lalu makan.. pedih sangat2 ulu hati, tapi tak lalu nak makan.. maka makin menjadi-jadilah pedih ulu hati tu.. walaupun dah paksa makan sikit-sikit, tapi masih tak hilang rasa tu.. tambah pulak rasa mual dan muntah-muntah..memang lemah badan tak boleh nak buat apa.. sekarang dah 12w 4 hari.. gastrik semakin hilang.. nanti bila sis pegi kk, bagitau doktor yg sis pedih ulu hati dan mintak ubat gastrik dgn doktor.. insya Allah dapat kurangkan rasa pedih ulu hati tu.. yg penting kena kerap makan tapi dalam kuantiti yg sedikit.. semoga sis baik-baik saja dan dipermudahkan sepanjang pregnancy journey sis.. 💪🏼💪🏼🌹🌹

8mo ago

Boleh je sis minum ais.. takde masalah pun.. sesetengah orang akan rasa mual kalau minum ais.. kalau sis okay, teruskan je.. atleast ada something yg masuk perut..

Nak elak pedih ulu hati, kurangkan makan banyak dalam 1 masa. Makan sikit2. Elakkan makanan pedas/ kari/ rempah2/goreng2/ bersantan berminyak. Mknan yg macamni buat pedih ulu hati sebab masa mengandung ni, pencernaan perut tu perlahan. Sabar jelah sis, alahan ni tak tentu time bila akan hilang. Tengok badan jugak. Ada yang alahan sampai beranak. Ada yang alahan tu sampai 2nd trimester.

8mo ago

Harap alahan nih tk berkepanjangan, kesian baby

Mmg normal macam tu. Sama macam saya dulu mmg menghitung mggu nak tggu muntah gastrik tu hilang ya. Alhamdulillah week 14 rasanya rasa tu hilang. Mmg masa rasa gastrik tu makan on time jangan tggu perut kosong. Makan lah apa apa utk alas perut. Kalau saya tak boleh makan bergoreng , bersantan and kdang roti pun akan trigger masuk angin tu. Insyaallah nnti second trimester okay tu.

8mo ago

Sekarang selalunya makan roti, siang insya Allah nasi masih boleh masuk, tapi tulah kena tahan jgn sampai muntah

Saya mcm ni dari 5w and skrg nak masuk 11w masih muntah and sebu perut. Mmg gastrik tapi sama jugak sblum pregnant takde pun. Org kata 2nd trimester 14minggu ke atas akan hilang. Harap mcm tu la sbb sy skrg teruk kadang kena admit drip air sbb dehydrated sangat. Kadang lepas muntah menangis jugak sbb rasa letih and almost mcm nak give up.

8mo ago

Same lah, saya pun rasa macam tuh, kadang kadang nk mengeluh tp ini nikmat dari Allah😭 tak tahan betol kalau dah ulu hati ini sakit, sepanjang hari

Ya betul tu sis saya masa first trimester memang alahan non stop and selepas raya baru sihat. Masalah kerap muntah memang kadang-kadang boleh jadi gastrik setiap pagi muntah air warna kuning. Insya-Allah semoga dipermudahkan segala urusan lama-lama semua akan beransur pulih ❤️

normal.. waktu mengandung mmng sakit ulu hati.. lagi sarat makin besar perut makin seksa pedih ulu hati smpai bersalin.. muntah.. ada org alahan smpai bersalin.. atas rezeki ada yg habis 1st trimester dh x muntah ada yg smpai bersalin muntah..

8mo ago

Harap harap sampai 13w je🥹

Saya prgnant anak first alahan sampai hampir nak hujung2 bersalin pun muntah2 smpai brhnti keje..anak kedua ni masuk trim ke2 dah better , ni dah masuk 3rd trim dah start sikit muntah tp takseteruk awal2 trim😆

saya mual muntah totally hilang masa awal 5 bulan sis 🤣

8mo ago

Masya Allah sis🥹 youre strong mom🫶🏻👍🏻

sy 12w dh ok. first preg dlu 19w bru ok