sembelit semasa hamil

Saya dah 11w pregnant, is it normal kalau time pregnant ni kita kerap sembelit? Kadang sampai berhari2 saya tak ke tandas. Rasa kembung perut. Macamana nk atasi sembelit ni?

2 Balas

Sy pun mcm ni juga sis..ssh nak mbuang air besar.kdg risau jg sbb mkn dah byk tp xda mbuang..perut jd xsdp..so bla sy dtg klinik utk cek up sy bgtau nurse tntg mslh ni..diorang bg ubat utk lancarkan mbuang..lps ambik tu kekerapan sy mbuang smakin baik..dorg jg suggestkan ambil buah2 mcm betik dan pisang..bla try innsyaAllah utk sy sgt bkesan😄

Sebelum ni sy pun kerap sembelit. Lepas amalkan minum susu cukup terutama sebelum tidur, mkn karbo biar beserta protien n fiber (syur/buah). Potion suku suku separuh. Snack time buah n kacang. InsyaAllah, sihat utk kndungan sihat juga utk kitA