Anak setahun 2 bulan nak tukar ke susu botol daripada breastfeeding.

Saya da try beli susu fomula 123 tu nama lactogrow , da try buat susu letak dalam botol tapi anak taknak. Banyak kali juga saya cuba. Saya tryla beli susu dutch lady full cream milk tu letak dalam botol , mula2 dia taknak sebab tak rasa , bila da rasa dia minum jer cuma nya memang susah nak tukar dengan susu badan sebab dia masih mencari susu badan lagi. Susu dutch lady nak pulak dia minum dalam botol ikut mood dia jugak. Ada apa2 yg moms berpengalaman bole share dekat saya tak?

4 Balas

Sy dlu mcm2 try…letak akar pahit kt breast pon ya tetap x jalan… lpas tu sy try google.. ramai guna cara ni berkesan.. sis bukak utube… search wean off baby yg ade gmbar pokok tu… lpas tu sis bukak tunjuk kt baby… siap ade alunan bacaan alquran lagi… lpas tu smbil tunjuk tu sis pujuk la dia … ckp sis sygkn dia… biar dye rasa even x menyusu badan pun sis tetap sygkn dia…lpas tu dlu saya tunjuk la akar pokok tu msok mulut … dye jadi gerun … last2 x mau susu badan da sbb takut tngok akar tu masuk mulut…stiap kali dye terasa nk menyusu badan je tunjuk video tu… insyaallah dlm seminggu da putus susu dah…

btw anak dah 1y takyah fm, tukar susu biasa je fullcream milk sedap jgk.. tgk ingredients, elakkan yg ada tambahan gula, & lain2 nama gula mcm sucrose maltose

6mo ago

ayah kena tolong ni... mak kena hati kental.. anak mmg la suka bf dgn dah 1y dia dapat comfort dr mak kan..

Sepatut nyer nk berhenti susu badan umur 2 tahun..

6mo ago

Ooo yer ke… tgk pada org la kot… mcm saye… saye letak benda pahit² je dekat nipple siap kali ank saye minta… lama² die akan x nk dah… saye letak manjakani je…

Yg ni