Loya awal trimester

Saya da 7weeks.. Rasa loya tu ya Allah.. Sy dala jenis kurus.. Makan pon da kurang sbb x bole nak masuk makanan apa. Biskut roti jela kdg2 paksa jugak.. Sesiapa ade tips tak atau makanan ap yang sesuai yg bole kurang kn sikit loya bile mkn? 😥

23 Balas

Sy start morning sickness 6weeks. Start nye dr demam panas. After baik demam teros morning sickness smpai sekarg 12weeks. Sy pon kurus berat tak smpai 40kg. Hb low. Yg selere mkn sup2 and pedas2 kering jer. Nasi tak lalu. Dr bg tips mkn kuantiti siket tp kerap. Mkn vitamin tuh dgn air sunquik / epal / ribena sebelom mkn. Sekarg dah bole telan nasi alhamdulillah. Cume mual masih ade kalau byk buat keje. Yg pentg vitamin jgn skip utk ibu and baby sehat.

saya masa 6w tak ada loya..start 7w + loya tu dtg..mula2 tak tau juga apa yg buat loya..last sy pantau ape sy makan yg buat sy loya..rupanya tak boleh seafood , ikan..mmg akan auto loya n mual.sejak tu sy tak makan seafood n ikan.hanya makan ayam n daging..alhamdulillah ok sikit..makan dh berselera..

saya pun masuk 7week teruk juga kena alahan, smpai bb turun 4kg dlm sebulan, skrg dh 16week loya dah hilang, try makanan yg main telan ja sis mcm oat atau bubur nasi janji perut kita ada isi jgn biar kosong & elakan makanan pedas dan minyak atau makanan yg berangin..

saya mcm awk.. saya makanje apa yg boleh telan yg tak muntah. saya byk mkn buah masa tu. lepas tu saya beli cereal mcm koko krunch ke corn flakes ke makan ngn susu. tp tu pun malam je. siang mmg tak boleh masuk susu. buah pun klu suka masam letak je janji ada makanan

try pegi klinik, tk pun kdg2 kita alahan keadaan sekeliling kita, alahan rmh sendiri, mcm sy duduk rmh sendiri asyik mkn munth jee... mmg kerap la munth. last2 ajak suami pergi tdo rmh mak mertua bru ok, mkn pun dh bleh slow2. munth pun tk sgt laa,

2y ago

betul saya pon alahan dengan ruma sendiri .. bila kt ruma je asyik mntah , pening tak bole telan 1 mknan pon tapi bila blk ruma mil okey je kurang mntah n bole mkn 😂

minum susu @ sunquick @ horlick tanpa gula... cuba lah... tp kalo boleh lps muntah sis mkn ja wlupn sikit... muntah mkn lg spy sis muntah ada isi... kalo muntah keluar air @ keluar hijau tu perit sgt sis... terasa mcm tarik urat perut nnt...

2y ago

sy pn awal mengandung mkn roti ja... smpi 16w bergantung roti... skrg baru start mkn nasi... moga sis kuat, In sya Allah...

awak cuba elakkan makan makanan berminyak or pedas. makan sikit tapi kerap. byk makan sayur & buah . saya pun dulu mmg tak bole masuk juga, berat mmg drop je. asal makan muntah, tapi bila makan buah lalu je.

2y ago

aah awak sbb nurse yg pesan mcm tuh, so bila org tanya ,saya bagitau apa yg nurse bgtau la. tapi saya masuk 2nd trim baru alahan slow2x hilang.

alahan mse baru peknen nie biasa. kene try and error sbb alahan tk sme stiap org. mcm mse sye dlu alahan dgn semua makanan kcuali buah. so sye mkn jela buah setiap mase. tkboleh nak elak, kene nikmati je. ckup mase die hilang 🥲😂

saya pun rasa susah sgt nak cari mknn yg kena dgn tekak tapi kena jugak cari. saya kena makan benda manis/pedas je yg boleh masuk. ataupun kalau terlintas nak mkn satu makanan tu, terus dapatkan, in shaa Allah boleh masuk

Kena try and error sis, tengok apa yg boleh masuk. Kalau sy makan banyak buah sebab sayur langsung x dapat telan. Nasi pun 2-3 suap ja itupun paksa masuk sebab sy kuat gastrik skrg. Makan biskut/bun, minum oat/nestum.