Saya perlukan kata sokongan

Saya burn out . Stgh hari menangis pikir nasib.. saya tak pernah seputus asa ni.. saya tak stress sbb anak tapi lebih kpd suami.. dh banyak kali pendam n maafkan . Tapi kalini saya tak boleh fikir positif dah .. kalau tak ada istilah dosa dah kluar cari ketenangan hilangkan diri . #pleasehelp

21 Balas

sis saya paham apa awak rase bila kita maafkan dan luahkan apa yg kita rase semua.. masih buat benda sama... berulangkali... saya rase diri niee tak berguna mati lebih baik.. saya pukul diri sendiri saya hampir-hampir nak bunuh diri pegang pisau letak dekat perut wktu tu dalam otak ase nak cucuk perut.. telan ubat bnyk² ddk dalam berpa Minit kepala saya pening sangt² wktu tu dekat fikiran saya masih ingt saya ada mak ayah adik beradik yang sayang saya sangt² hidup saya bukan 100% untuk suami.. saya mula buat hal sendiri... saya selalu fikir knpa Allah tak mati kan aku.. mungkin bukan wktu saya lagi saya hamba Allah yang banyak dosa.. sis saya tau awak lebih kuat dari saya.. kalau awak ada anak... awak kena kuat untuk anak².. ada lagi org yang sayang awak yang perlukan awak...

10mo ago

Saya pun sama.. Rasa2 kadang2 baik mati . Klu bukan sbb anak yg baru lahir n mak .. saya dah x ada dah didunia. Sama2 kita berdoa harungi benda ini , satu ari saya rasa anda semua akn harungi hari gelap ini . Berdoa la sis . Hidup kita di dunia x lama..

itsokay mommy, your feelings are valid. saya pun ada masalah yang sama, selalu pendam & maafkan walaupun kisah silam tu dah berlalu. tapi otak kita tetap tak boleh lupakan benda tu kan? kadang2 nak bincang ngan suami tu tak membantu and akan lead to pergaduhan, so mommy boleh je mintak izin elok2 untuk buat benda yang mommy happy. kalau shopping tu buat mommy happy then go for it . kalau suami tak kasi, boleh try call kawan2 ke atau adik beradik. jangan simpan sorang tauuuu. nanti mental tak terjaga :( harap mommy kuat!!!!

kalau boleh, luahkan dekat suami ye. saya pun kadang kadang mcm tu juga. bila terlalu penat handle mcm mcm, saya akan menangis tiba tiba & luahkan dekat suami. suami tak bagi pikir sangat sebab saya tengah pregnant, so dia cuba untuk ubah apa yang saya tak suka tentang dia. & skrg nampak sikit perubahan tu. kalau suami sis boleh ditegur, cuba slow talk baik baik dgn dia ye. kalau tak boleh, cuba la tenangkan diri & fikiran dulu. kalau tak mampu juga pulihkan hati tu, pergi la kaunseling ye🥰

sy pun rasa perkara yg sama awak. tapi jangan pendam sis. takut mental illness. awak luahkan je. discuss & tunjukkan apa yg tersirat dalam hati. Biar dia faham. Kadang kadang lelaki ni tak faham bahasa kiasan dan kadang mereka ni buat buat tak faham. Kita kena terangkan bagi dia faham. Kalau nak nangis, nangis je sayangg. Mintak izin untuk “ME TIME” .awak kuat, ibu yg hebat. Fikir anak adalah amanah,Everything will be okay. May Allah bless u dear♥️

luahkan pada suami ape yg awak rse.. klu perlu menangis/menjerit/mngamuk just tunjuk je dpn suami how frustrated u are.. kdg ble ckp baik2, dyorg pandg ringan.. bg suami mse utk brubah.. klu masih sme, try utk adapt/cri bende yg bley buat awak kurg stress psl tu.. klu dr segi kwangan, cri keje.. klu awak bley abaikan bende yg buat awak x selesa tu, then ok.. klu btol2 x tahan, sis peg la tenangkn diri cri smangat bru.. n then come back with stronger u..

baru baca . lambat komen. mmm... pls kuat untuk anak. cari cycle baru. bawa anak ke tmn mainan ke, ambil angin ke, jgn stress . anak tu perati je sebenarnya. mcm i, i single mader anak sorg, sebatang kara. ada makcik pakcik kawan pun mcm takde. hidup ni ,kaler hidup kita ni, kita yg tentukan sis.nak colourfull ke nak gelap terus.... nak gembira ,buat cara kita. but kesian kat anak kalau u putus asa .

saya pun kdang2x mcm tuh, tambah bila duk rumah, rasa lain mcm sikit. tapi kita kena luah dkt diorg sbb diorg jenis tak faham even benda sama jadi lagi, still tak faham. awak jgn pendam tau, risau juga,takut lepas ke anak ke apa. kalau ni nanti ajak husband keluar, me time ke, lepaskan beban ni kejap, bagi okay balik. apa pun, saya harap awak kuat . ❤ .

kdg kita x tau nk mula dr mana kan..sbb byk sgt yg bmain dlm fikiran..dan kdg² xtau nk ckp kt sapa..bkn apa sbb fikir org x kn fhm apa kta rsa..kdg kta x pcya sapa² dh..satu demi satu mlsh dtg..rsa semacam kita hilang diri kita..tp rupa²nya kita ada Allah..Dia sentiasa mnunggu doa² kita..healing terbaik adalah sujud kepadaNya..hug🤍

minta izin nk keluar cari angin. takda istilah dosa kalau diizinkan. lgpun bukan nak ke tempat maksiat. suami yg baik takkan semudahnya jatuh hukum dosa/derhaka pd isteri. seeloknya pergi kaunseling kalau tak boleh nak hadap dah. minta nasihat yg pakar

Try slow talk dengan suami. Sbb kalau pendam nanti jadi stress. Kalau suami jenis tanak bawa bicang, try luahkan pada org yang awak percaya. Trust me, kadang kita kena luahkan, baru lega. Saya haritu sampai anxiety. Tapi lepas luahkan, baru lega sikit.