Hamil Di Usia Lewat 40 an

Saya brumur 46tahun dan kini sedang hamil dalam 8 minggu ++. Kitaran haid sy dahulu adalah tidak menentu. Kdg, sy trfikir mungkin sy hmpir menopous. Agak mengejutkan bila dapati diri sy hamil. Sy krap sakit kepala skrg sdgkan anak² yg trdahulu sgt brlainan sikapnya. Bole suggestkan pemakanan, senaman dan apa yg brsesuaian buat sy yg hamil di usia sebegini.

16 Balas

Samalah Saya.. Umur 42 sekarang pregnt anak ke5..36w4d..Tak sangka Rezeki Allah beri tak dirancang. Dua tahun tak ambil ape2 perancang keluarga.. Period regular dan jarak kehamilan anak yg last 10th😉 Makan mcm biasa buah, sayur, nasi untuk setiap hidangan ..cuma jangan berlebihan.. Susu kene minum 2gelas sehari.. Banyakkan minum air kosong... Yg sangat2 penting wajib Kurang gula n garam ..tidur kene cukup... Pening kepala trimester pertama ni normal.. Saya pun alaminya.. Tapi tak de ubat.. Cuma boleh sapu minyak angin didahi dan tengkok... Boleh urut2 manja.. Insyaallah Utk senaman saya lakukan rutin harian kat rumah saja.. Tak yah yg berat2 ..kalau tak larat tak yah buat.. 😊 Semoga Allah permudahkan segala NYA utk kita semua... Semoga diberi kesihatan yg baik.. Aamiin

4y ago

Jangan Skip Asid Folik ye... Lupa nak pesan tadi.. Ni sangat2 penting

Saya pun mcm sis tiba2 kitaran haid jd pelik.. Ingtkan nak menopos.. Saya g klinik lah dptkan khidmat doctor doctor suggest bt upt.. Masa tu tak fikirkanlah ngandung sb umur dh 40 kan.. Anak pn dh besar 17 & 14 tak mungkin ler preggy.. Skali lepas upt positif.. Doc ckp dh 4weeks.. Alhamdulillah skrg dh 12 weeks dh.. Bab pemakanan sis kena byk makan makanan sunah, kurangkan f&b yg manis dan terlalu banyak garam & msg

Mkn saja apa yg sesuai selagi tak memudaratkan kesihatan..vitamin yg doktor bg mesti kena mkn utk membantu perkembangan janin yg sihat..

Alaa..tak pe.. rezeki tu, sedara sy pon sebaya puan, alhamdulillah pregnant lg dgn suami yg baru..rezeki dia..huhu..

Alhamdulillah tahniah sis. Bykkan berehat, sbb di usia camni, tubuh tak sekuat mcm dulu. Semoga dipermudahkan sis..

Banyak makan buah,sayuran makanan sihat.. Kurangkan yg manis2

Alhamdulillah..tahniah..jaga diri baik2..bykkn berehat..

Tahniah.. Jaga kesihatan baik2..

Alhamdulillah.. tahniah sis..

Alhamdulillah... Tahniah.