Hamil di usia 40 an

Assalamualaikum ibu2 semua...umur sye 40 thn dn sdg hamil 3 bln,apakh risiko2 hamil di usia 40 an?

15 Balas

Saya baru dua Bulan bersalin. Pregnant anak yg ke 4 pd usia 42 tahun. Beza dgn anak ke 3 , 12 tahun. Merasa la jugak gdm Kali ni tapi on diet control. Letih lebih compared to previous pregnancy. Sebab faktor umur saya agak. Tapi yg lain² tu alhamdulillah, ok saja. Excited jugak sebab lama dah tak ada baby. Anak² pun dah besar, sama² excited, sama² tolong jaga baby. Pantang nangis adik tu, adalah yang pujuk,angkat dodoikan dan mcm²... Moga urusan sis dipermudahkan dan pikir positif ya.. Risiko mmg doktor akan terangkan. Info pun byk kat internet. Kita doalah moga anak Kita dilindungi dan dijauhi dari risiko² yg ada.

Sy pun umur 40thn.. Sdg hamil 4 bln skrg ni.. Risiko yg sdg sy alami skrg ni ialah tekanan darah tinggi sy turun naik..kadang2 buat sy stress plk.. Hihi.. Dktr srh sy mkn ubt tuk kawal BP sy skrg.. Sblm hamil ni sy xde darah tinggi pun.. Doakan sy n baby terus sihat ye..

4mo ago

hi sis sy pun pregnant diusia 40an anak kedua da 4 bulan, tp ada bp skang doc bg mkn ubat mathydopa , alhamdullih bp under control

Saya pun umur 40 thn. Pregnant anak yg ke 4. Dah 4 bln. 10 thn beza dgn anak yg ke-3. Al-hamdulillah buat masa skrg x de masalah apa2 lagi. Cuma ketiga2 anak saya ceaser. Yg ini pun ceaser. Takut pun ada. Tp x nak di pk. Semoga sis di permudahkan nanti. Begitu juga dengan saya Nnt.

Saya baru dapat Baby.. Saya dah 42 thn.. In Sha Allah semua ok utk sis.. cuma jaga makan utk elakkan darah tinggi Dan kencing manis.. cepat kena gestational diabetes Kalau pregnant Lepas 40thn..

Wsalam.. Sy pun 40thn. Yg penting jaga pemakanan dan amik supplements.. Risiko pd bby dan mak tinggi, tpi cuba bertenang dan emosi kena jaga.. Bykkan rehat.. Jgn stress2 erk.. Gud luck n take care 😊😊🥰

Terima kasih semua yg byk beri kata2 smangat..hakikatnye saye amt takut nk mnempuh 9 bln akn dtg...mcm2 sye fikir..apth lg sye ade drah tinggi dn kencing manis..risaunye saye hnye allah yg tau...

Tak yah risau sangat sis. Sy da 41 preggy 1st baby. . Ok jak. . Skrg da masuk 7 bulan lebih. . Cuma nak kawal gula jak :') kan da berumur sikit heheheheh. Jaga pemakanan k sis. .

9mo ago

sis boleh kongsi tips mcm mana nk ok mcm sisi tak?

Saya pun umur 40 tahun, sekarang pregnant 8 bulan, InShaaAllah tak ada apa-2 risiko, yg penting pemakanan kena jaga, tak sabar nak tgok baby nanti .

Ibu saya last bersalin secara normal pada usia 42 tahun, so far adik saya sihat tak da apa2 masalah.. Tapi perlu maintain jaga pemakanan dan amalkan gaya hidup sihat.

Saya pun pregnant umur 40an.insyaallah walau high risk drpd org lain kita bykkan berdoa.saya dah 12 thn x bersalin...